Greška

Došlo je do greške.

Cene grafičkih kartica padaju, polako ali sigurno

29.03.2022 12:30 | 0 Biznis IT
Cene grafičkih kartica padaju, polako ali sigurno

 

Negde početkom prošle godine, cene Nvidia i AMD grafičkih karti otišle su u nebo. Njihove cene u maloprodaji, ali i u preprodaji bile su dva do tri puta više od standardne, a situacija se nije smirivala dugo, dugo vremena. U određenim trenucima postalo je maltene nemoguće kupiti novu ili polovnu grafičku kartu po iole povoljnoj ceni, a ni danas situacija nije znatno drugačija.

Međutim, čini se da se od skoro situacija blago popravlja, pa su cene grafičkih karti krenule polako, vrlo polako da se normalizuju. Kako navodi Expreview, najnovija kretanja na tržištu grafičkih karti govore kako su cene niže nego tokom januara ove godine, pa prema kretanju tržišta nisu bile jeftinije u proteklih 15 meseci, ako se reč jeftino uopšte može upotrebljavati u istoj rečenici sa grafičkim kartama.

Iako je situacija i dalje daleko od idelane i realne, sve ovo ide u prilog tvrdnjama da se cene grafičkih karti polako, a nadamo se i sigurno, približavaju preporučenim maloprodajnim cenama. Takođe, u sledećem kvartalu može se može se očekivati i dalje smanjenje cene grafičkih karti, što je odlična vest za korisnike.

 

gpupricetrend.jpgU ovom trenutku, procenjuje se da će cene Nvidia i AMD grafičkih karti iz RTX 30 i Radeon RX 6000 serija postati niže nekih 10 do 20 posto u toku sledećeg kvartala, a možda i više u zavisnosti od proizvođača.

Naravno, sve ovo ostaju samo predviđanja, ali prema navodima TechRadar-a, neki od najvećih maloprodajnih lanaca su privatno rekli kako se očekuje značajnija promena u ceni grafičkih karti tokom aprila i maja tekuće godine. A šta je još jedan mesec za sve one igrače koji već više od godinu dana čekaju da se dokopaju svoje nove grafičke karte?

Dakle, trebalo bi da sve to postane povoljnije, a koliko tačno povoljnije nam ostaje da vidimo. Sve su to pretpostavke, nagađanja, i nadanja, tako da sve treba uzeti sa dozom opreza. Uz to, i sva ova sniženja ne znači da će se cene grafičkih karti vratiti u pravu normalu. Ali, situacija se svakako poboljšava, iako polako.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Maliciozne aplikacije predstavljaju se kao kripto novčanici na Androidu i iOS-u

10 najvećih kompanija za proizvodnju integralnih kola zaradilo više od 100 milijardi u 2021. godini

10604
10605
10606
10607
10608
10609