Greška

Došlo je do greške.

Cene grafičkih karti polako ponovo rastu, nakon obećavajućeg pada

20.09.2021 13:50 | 0 Biznis IT
Cene grafičkih karti polako ponovo rastu, nakon obećavajućeg pada


Tokom prošlog tromesečja su se pojavili izveštaji da su cene grafičkih karti u padu, kako je trend pokazivao očigledan pad maloprodajnih cena GPU-ova. Nažalost, izgleda da se to nije u potpunosti materijalizovalo na način na koji se očekivalo.

Najnoviji podaci o cenama iz 3DCenter-a, prikupljeni od istih velikih nemačkih maloprodajnih lanaca, sada pokazuju spor, ali stabilan rast cene grafičkih karti iz Nvidia i AMD ekosistema.

Nakon poslednjeg tromesečnog izveštaja, došlo je do još snažnijeg pada cena krajem juna i početkom jula. Ovaj trend se, međutim, nije nastavio jer su se cene tokom sledećeg meseca kretale oko aktuelnog nivoa. Od avgusta su maloprodajne cene GPU-ovaa počele polako da rastu.

Trenutno su prosečne cene za AMD Radeon i Nvidia GeForce grafičke karte za 74% i 70% iznad njihovih odgovarajućih preporučenih cena.

Više faktora može uticati na cene grafičkih procesora. Prvo, postoji globalna kriza sa nestašicom čipova koja je takođe počela negativno da utiče na cene GDDR6 memorijskih čipova, što je dodatno uticalo na cene grafičkih kartica za ovu generaciju.

Postoje i izveštaji o novim epidemijama COVID-a u Kini, koje naizgled utiču na nivo proizvodnje grafičkih karti u fabričkim postrojenjima.

Izvor: 3DCenter

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Pixel 6 Pro će imati 33W punjenje, Android 12.1 otkriva da je novi savitljivi Pixel u pripremi

Alcatel 5H predstavljen sa MediaTek Helio A25 čipom

10604
10605
10606
10607
10608
10609