Greška

Došlo je do greške.

Cena Surface SE laptopa sa Windows 11 SE pruža pravu alternativu Chromebooku

10.11.2021 09:18 | 0 Mobile
Cena Surface SE laptopa sa Windows 11 SE pruža pravu alternativu Chromebooku

 

Microsoft je upravo otkrio Windows 11 SE napravljen za hardver za obrazovanje zajedno sa ultra jeftinim Surface notebook računarom za škole. Microsoft Surface SE je prvi notebook marke Surface ikada napravljen posebno za učenike. Biće lansiran po ceni od 249 dolara, a dolazi prepun Microsoft 365 aplikacija i podrške za aplikacije trećih strana kao što su Zoom i Chrome.

Ako pogledamo dublje u Windows 11 SE bez ikakvog predznanja o ovom operativnom sistemu, ideja da podržava aplikacije trećih strana može izgledati čudno. Windows 11 SE je operativni sistem namenjen studentima, kreiran „na osnovu povratnih informacija od nastavnika“. Beležnice sa Windows 11 SE su ograničene na načine koji omogućavaju „okruženje bez ometanja“ za učenike.

Ovo je Microsoftova najveća adut na tržištu obrazovanja u poslednje vreme, piše dalje Slashgear. Tokom proteklih pola decenije, Google-ov Chrome OS i Chromebook-ovi podigli su veliku prašinu u obrazovanju, posebno kada su učenici svih uzrasta počeli da koriste računare za svakodnevni rad – a mi smo se prebacili na daljinski rad i učenje, kao realnost COVID-19 pandemije.

Sada je Microsoft efektivno prihvatio realnost situacije i najavio Windows 11 SE, verziju Windows 11 koja će omogućiti nastavnicima i školskim IT administratorima da koriste računare kao alat za pomoć u obrazovnom procesu.

Kako Chrome OS ima dodeljene Google aplikacije, tako i Windows 11 SE dolazi sa implikacijom da će Microsoft aplikacije biti centralne za korisničko iskustvo. Windows 11 SE je „optimizovan za najčešće korišćena obrazovna iskustva“, rekao je predstavnik Majkrosofta, „uključujući Microsoft 365 aplikacije“.

Međutim, važno je napomenuti da Microsoft jasno stavlja do znanja da ne ograničava upotrebu aplikacija koje nisu Microsoft, već samo osiguravaju da postoji određeni nivo kontrole. Pomenuli su Zoom i Chrome (veb pretraživač) posebno kao aplikacije koje će takođe podržavati Windows 11 SE.

 


Prvi uređaj koji će pokretati Windows 11 SE je Microsoft Surface Laptop SE. Ovaj prenosni računar je „najpristupačniji Surface PC ikada“ sa početnom cenom od približno 250 USD.

Ovaj uređaj ima 11,6-inčni TFT LCD ekran rezolucije 1366 k 768 piksela (138 PPI). Ovaj uređaj ima 4GB ili 8GB DDR4 RAM-a, kao i Intel Celeron N4020 ili N4120 procesor i Intel UHD Graphics 600. Baterija u ovoj mašini obezbeđuje ono što Microsoft opisuje kao „do“ 16 sati trajanja baterije.

Ovaj laptop ima prednju kameru od 1MP sa mogućnošću snimanja 720p video zapisa pri 30fps. Surface Laptop SE ima 2W stereo zvučnike i jedan digitalni mikrofon.

Za IT profesionalce, najvažniji deo u vezi sa Surface Laptop SE je mogućnost popravke hardvera. Microsoft je napomenuo da će ekran, tastatura, baterija i matična ploča biti „komponente koje se lako mogu popraviti“ u ovoj mašini. Sledeća najpovoljnija Surface mašina u ovom trenutku je Surface Go 3, sa cenom od približno 450 USD.

Surface Laptop SE će imati datum izlaska početkom 2022. U ovom trenutku ovaj laptop se može videti u Microsoft Store-u uz napomenu da će biti dostupan od sledeće godine.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Nvidia lansira platformu za kreiranje interaktivnih 3D avatara

TikTok ulazi u svet mobilnih igara, za početak sa kompanijom Zynga

10104
10105
10106
10107
10108
10109