Greška

Došlo je do greške.

Cena AMD-ovih akcija po prvi put prevazilazi Intelove

25.07.2020 17:43 | 0 Biznis IT
Cena AMD-ovih akcija po prvi put prevazilazi Intelove


Iako je Intel objavio da je ostvario pozitivnu zaradu tokom prethodnog tromesečja, najveću pažnju ipak privlači kompanijino odlaganje 7nm proizvodnog procesa čipova. Pored toga, Intelovi 10nm desktop čipovi se ne očekuju pre druge polovine naredne godine. Naravno, sve ovo je imalo značajan finansijski uticaj na cenu kompanijinih akcija.

Prema NASDAQ-u, vrednost Intelovih akcija je značajno opala (53,39 dolara po akciji) u toku jučerašnjeg dana, što predstavlja pad od 11,69% u odnosu na početak dana. Intel je i dalje u plusu i zarađuje dosta novca, ali tržište nije previše optimistično kada su u pitanju prepreke sa kojima će se Intel suočiti u budućnosti.

U međuvremenu, akcije kompanije AMD su ostvarile mnogo bolji rezultat. AMD-ova vrednost je tokom čitave godine rasla, a tokom poslednjih pet meseci je bila tik iza Intela. Tokom jučerašnjeg dana, nakon objave Intelovog finansijskog izveštaja, AMD je zabeležio vrednost akcija od 63,44 dolara. Ovo pokazuje da postoji veliko poverenje u ono što AMD radi i što ima u planu. Po prvi put, AMD je na berzi završio dan sa višom vrednošću akcija u odnosu na Intel.

 

Pogledajte još: AMD ističe da ćemo ove godine kupiti veliki broj PC uređaja


AMD je i dalje mala kompanija u poređenju sa Intelom, bar kada je ukupna tržišna kapitalizacija u pitanju. Intel je dosta ispred sa vrednošću od 255 milijardi dolara, dok AMD trenutno vredi 69 milijardi dolara. Međutim, svakako je jasno da je AMD u velikoj ekspanziji.

Nedavno je i Nvidia nakratko uspela da prestigne Intel po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, mada je nedavni pad akcija Nvidiju vratio na vrednost od 249 milijardi dolara.

Izvor: PCGamer

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

AMD ističe da ćemo ove godine kupiti veliki broj PC uređaja

Realme C15 stiže uz Helio G35 čip, 13MP glavnu kameru

10604
10605
10606
10607
10608
10609