Greška

Došlo je do greške.

Cela Evropa može ostati bez Facebook i Instagram mreže ovog leta

11.07.2022 08:45 | 0 Biznis IT
Cela Evropa može ostati bez Facebook i Instagram mreže ovog leta

Stanovnici Evrope ovog leta mogu ostati bez dve od tri najpopularnije društvene mreže na svetu, jer je irsko regulatorno telo najavilo da će zaustaviti protoko korisničkih podataka ka SAD.

Irska Komisija za zaštitu podataka zvanično je obavestila EU da će blokirati kompaniju Meta da šalje korisničke podatke sa Facebook i Instagram društvenih mreža u SAD. Ova odluka je doneta nakon duge sudske borbe između tehnološkog giganta Meta i evropskih aktivista koji se bore za privatnost podataka, piše Politico.

Nepoverenje između EU i SAD 

Evropski Sud Pravde je 2020. poništio dogovor po kojem je napravljen takozvani Štit privatnosti o protoku podataka između EI i SAD, zbog bojazni da SAD ipak neće moći da se suzdrži i da ne nadgleda sve ove podatke. Odluka je stoga značajno otežala svim kompanijama iz SAD da na bilo koji način prebacuju podatke u SAD. Jedina opcija bile su takozvane Standardne dogovorne klauzule (SSC) preko kojih je prenos podataka legalno mogao da funkcioniše između ova dva kontinenta.

pexelspixabay267399.jpg

Međutim, krajem prošle nedelje Irska je donela odluku po kojoj Meta neće više moći da se oslanja na SCC za prenos podataka. Čelnici kompanije Meta su, s druge strane, u nekoliko navrata upozoravali da bi ovakva odluka mogla u potpunosti da zaustavi većinu servisa ove kompanije u Evropi, uključujući i Facebook i Instagram.

Čeka se odluka nacionalnih regultora

Da bi se zabranio i SCC kao jedini pravni okvir koji dozvoljava prenos podataka između SAD i EU, prvo je potrebno da grupa evropskih nacionalnih regulatora koji se bave privatnošću podataka potvrdi zabranu koju je Irsko regulatorno telo donelo. Ukoliko se ovo desi, problem će nastati ne samo za kompaniju Meta, već i za veliki broj drugih firmi koje posluju na ova dva kontinenta.

Ono što bi mogli da pomogne da ne dođe do problema velikih razmera je novi dogovor o pravno-tehničkom okviru za prenos podatka između SAD i EU na kojem se aktivno radi. Brisel i Vašington su se još u martu mesecu preliminarno dogovorili na političkom nivou, ali pregovori oko pravnih začkoljica i finih detalja mogli bi da potraju do kraja ove i početka naredne godine.

Sve će biti jasno za mesec dana

U međuvremenu, Irska je poslala svoj zahtev regulatornim telima drugih zemalja koji sada imaju mesec dana da daju svoj odgovor. Ovo znači da bi već početkom avgusta stanovnici Evrope mogli da ostanu bez svojih omiljenih društvenih mreža, kao što bi od 2024. godine mogli da ostanu bez iPhone telefona ukoliko Apple ne pređe na USB-C za svoje telefone.

AMD menja pravila igre na tržištu gejming laptop računara (video)

Samsung Galaxy S23 neće imati Exynos čipset, prelazi se na Snapdragon 8 Gen 2

10604
10605
10606
10607
10608
10609