Greška

Došlo je do greške.

Canalys: kineski smartfon brendovi sve popularniji u Evropi

15.02.2019 10:20 | 0 Mobile
Canalys: kineski smartfon brendovi sve popularniji u Evropi


Prema istraživanju analitičke kompanije Canalys, smartfon tržište u Evropi su tokom 2018. godine karakterisala dva glavna trenda - kineski proizvođači su preuzeli trećinu tržišta, a premijum modeli su doživeli veliki pad popularnosti.

Zapadna Evropa je najveća podregija, gde je isporučeno 128 miliona telefona, od ukupno 197 miliona pametnih telefona. Evropsko tržište u celini je doživelo pad od 4% na godišnjem nivou, dok je Zapad generalno imao najmanju isporuku još od 2013. godine.

Krivica za ovakvo stanje na tržištu se pripisuje povećanoj ceni premijum modela - Velika Britanija, Nemačka i zemlje Nordije (države sa najvećom prosečnom prodajnom cenom) su doživele najveći pad prodaje premijum telefona. Zemlje sa nižom prosečno prodajnom cenom, koje su se fokusirale na srednji segment (Španija i Italija), imale su pojačanu prodaju.

phone2_5.jpg

Telefoni u segmentu od 200 do 350 dolara su ostvarili rast od 20 procenata u Zapadnoj Evropi. Analitičari takođe ukazuju na to da je 300 dolara bilo dovoljno da se kupi značajno bolji telefon iz srednjeg segmenta tokom 2018. godine u poređenju sa 2017.

Kompanije, koje su ostvarile najbolje rezultate u segmentu pristupačnih uređaja, su brendovi kao što su Huawei i Xiaomi. Huawei je specifično ostvario impresivne reultate na godišnjem nivou, sa rastom od 54 procenta.

Samsung i Apple i dalje zadržavaju svoje vodeće pozicije na tržištu, ali su obe kompanije zabeležile pad prodaje u Evropi. Na trećem mestu je Huawei, a potom slede Xiaomi i Nokia.

Izvor: GSMArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Ovo su renderi najnovijeg budžetskog Sony telefona

FTC bi mogao naterati Facebook da plati nekoliko milijardi dolara kazne

10104
10105
10106
10107
10108
10109