Greška

Došlo je do greške.

Čak su i DSLR fotoaparati/kamere podložni ransomvare-u (video)

12.08.2019 14:59 | 0 Multimedija
Čak su i DSLR fotoaparati/kamere podložni ransomvare-u (video)


Fotoaparati su među retkim uređajima koji se ne povezuju na internet, i pomislili biste da su imuni na hakovanje. Međutim, istraživači su otkrili da su neki DSLR fotoaparati i mirorless modeli zapravo podložni ransomvare napadima. Jednom kada ste u Wi-Fi dometu kamere, hakeri mogu lako instalirati zlonamerni softver koji radi enkripciju vaših fotografija, sve dok ne platite otkup.

Check Point Software je primetio je da je Picture Transfer Protocol (PTP) - koji nije verifikovan ni u povezanom ni u bežičnom modu - posebno ranjiv na malware napade. Ironično, oni su uspeli da otkriju nedostatke u Canon EOS 80D fotoaparatu, koristeći firmware koji je originalno "probio" Magic Lantern, a koji nudi sopstvene aplikacije otvorenog koda sa dodatnim funkcijama za Canon EOS korisnike.


U videu su istraživači prikazali kako su prvo postavili zlonamernu Wi-Fi pristupnu tačku. Jednom kada su napadači bili u dometu fotoaparata, pokrenuli su "exploit" za pristup SD kartici i enkripciju bilo koje fotografije. Iznenađeni vlasnik tada bi video poruku da njegove slike više nisu dostupne ukoliko nije spreman da plati otkupninu.

 

Pogledajte još: Sony zvanično objavio najnoviji kompaktni fotoaparat/kameru


Ovo pitanje pogađa većinu Canonovih fotoaparata, od EOS 70D do mirrorless EOS R modela. Problem možda nije ograničen samo na Canon, a Check Point je za The Verge istakao da bi i ostali proizvođači, koji koriste isti PTP protokol, takođe mogli biti podložni.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

AMD neće prestati da nudi svoje referentne RX 5700 grafičke karte

HTC nagoveštava novi Android telefon

10304
10305
10306
10307
10308
10309