Greška

Došlo je do greške.

Budućnost čipova je plastična

16.06.2022 14:15 | 0 Hardver
Budućnost čipova je plastična

Tehnologija se razvija sve većom i većom brzinom, ali čini se kao da su prave revolucionarne inovacije izostale u prethodnim godinama. Međutim, prema informacijama na portalu TechRadar, sledeći korak u proizvodnji računarskih komponenti mogli bi da budu procesori napravljeni od plastike. Da, dobro ste pročitali, plastični procesori. Otkud sad pa to? 

Rani radovi 

Prethodne godine, kompanija ARM napravila je reprodukciju svog Cortex-M0 tridesetdvobitnog mikrokontrolera koristeći upravo tehnologiju za proizvodnju procesora od plastike. Međutim, inženjeri iz britanske firme PragmatIC Semiconductor, koja je pomogla da se ova replika procesora napravi, rekli su kako je moderan dizajn čipova ipak previše kompleksan kako bi bio novčano isplativ. 

Trenutna situacija 

Tim sa Univerziteta u Ilinoisu uspešno je dizajnirao četvorobitne i osmobitne procesore uz uspešnost proizvodnje od 81% za modele od 4 bita. Dakle, uprkos tvrdnjama stručnjaka iz PragmatIC Semiconductor, ova tehnologija najzad postaje izvodljiva i isplativa za masovnu proizvodnju. 

Procesori o kojima govorimo izrađeni su tehnologijom koja se fokusira na fleksibilne poluprovodnike sa tankim slojevima napravljenih od indijum-galijum-cink oksida (IGZO). Ovakva struktura omogućava savijanje plastike na kojoj je izrađen. 

Ova tehnologija nije nova i već se koristi u proizvodnji IGZO TFT panela, ali ovo je prvi put da se koristi u svrhu proizvodnje procesora. Što se tiče kompleksnog dizajna samih procesora, tim je uspeo da prevaziđe ograničenja razvijanjem nove, FlexiCore arhitekture procesora. 

plastic_cpu_2.jpg

Ali, problem je u škartu. Dok je procenat uspešnosti odličan za četvorobitne modele, osmobitni modeli već predstavljaju problem. To znači da još uvek nema ni govora o proizvodnji procesora od 32 bita. Potencijal je tu, a ako nas je tehnologija nešto naučila, to je da ograničenja ne postoje i da se barijere probijaju. 

Ograničen entuzijazam 

Za kraj, moramo biti hladne glave i naglasiti kako još neko vreme nećete biti u mogućnosti da kupite procesore izrađene ovom tehnologijom. Takođe, procesori izrađeni na savitljivoj plastičnoj podlozi još uvek nisu ni približno brzi kao tradicionalna rešenja koja se koriste širom sveta. 

Međutim, kao i svaka nova tehnologija, počinje se polako i uz male korake. Kako vreme bude prolazilo, ne sumnjamo kako ćemo videti sve više i više gedžeta koji koriste upravo ove procesore. Do tada, ostaje da pratimo razvoj ove zanimljive, nove tehnologije. 

Izvor: techradar Foto: PragmaticIC

WhatsApp nudi više privatnosti

Amazon u problemu, uskoro neće imati koga da zaposle

10203
10205
10206
10207
10208
10209