Greška

Došlo je do greške.

Budite oprezni ako sklapate jeftinu konfiguraciju

24.06.2022 12:46 | 0 Hardver
Budite oprezni ako sklapate jeftinu konfiguraciju

Kada počnete da osmišljavate vaš novi gejmerski računar, sigurno želite da izvučete svaki mogući frejm za uloženi novac. Verovatno mislite kako je grafička bitnija od napajanja ili ploče, pa ćete tako skratiti nekoliko vati (W) od napajanja kako biste “dobijeni” novac uložili u malo bolju grafičku kartu ili nešto više radne memorije. Međutim, da li je to baš ispravno? TechSpot prenosi nekoliko najvećih grešaka koje možete napraviti prilikom sklapanja konfiguracije koja je “jeftina, ali kida” . 

“Single-channel” RAM

Ovo je jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti prilikom kupovine novog računara. Ušteda nije toliko značajna, dok razlika u performansama jeste. Na primer, jedan modul Kingston Beast DDR4 radne memorije na 3.200 MHz i kapaciteta 16 GB, možete naći po ceni od 9.999 dinara, dok ista ta memorija u konfiguraciji od 2x8 GB košta 10.999 dinara, dakle, samo hiljadu dinara skuplje. 

Moderni procesori preferiraju dvokanalnu memoriju jer su performanse, pogotovo prilikom gejminga, značajno bolje. U zavisnosti od ostatka vaše konfiguracije i video igara koje igrate, možete dobiti 10, 15, a nekad i više FPS-a, pogotovo ukoliko planirate neko od pristupačnijih APU rešenja, makar dok ne kupite zasebnu grafičku kartu. 


Spori diskovi

Nemojte praviti kompromise sa skladišnim prostorom i znajte da je i brzina hard diska bitna za video igre, prvenstveno za brzinu učitavanja tekstura. Bolje je kupiti SATA SSD ili, još bolje NVMe M.2 SSD umesto klasičnog hard diska većeg kapaciteta, koji uvek možete naknadno dokupiti ukoliko vam baš ponestane prostora za skladištenje podataka. 

Na primer, hard disk Seagate Baracuda kapaciteta 1 TB možete naći za 5.500 dinara, dok za isti novac sebi možete da priuštite Transcend M.2 SSD kapaciteta samo 256 GB. Ali, verujte nam, bolje SSD i kasnije hard disk, nego obrnuto

Jeftina matična ploča 

Kada dođe red na matičnu ploču većina gledate da prođe što jeftinije i to je to. Međutim, sa matičnom pločom treba gledati u budućnosti i potencijal dalje nadogradnje. Dakle, neophodno je četiri slota za radnu memoriju radi dalje nadogradnje. 

Pored toga, nemojte kupiti ploču bez hladnjaka na VRM-u (voltage regulator modules) koji pomažu pri pasivnom hlađenju osnove vašeg sistema. Bez 5.1 zvuka i nekoliko USB 3.0 portova se može, ali bez ovih osnova teško. 

beli_dim.jpg


Krš napajanje

“Bomb has been planted” je dobro poznata rečenica iz video igre Counter Strike, a može se veoma dobro preneti i na kupovinu jeftinog napajanja za vaš novi računar. Prvo pravilo kupovine napajanja – navedena vrednost snage nije sve. Dakle, ukoliko ste sklopili konfiguraciju koja bi trebalo da troši 500 W, nemojte uzeti bilo koje napajanje od 600 W, misleći da ste rešili stvar. 

Umesto toga, malo istražite. Da li je tih 600 W “peak power” ili “continuous power”. Prvi termin odnosi se na maksimalnu snagu koju vaše napajanje može da dostigne u nekom ograničenom vremenu, dok se drugi termin odnosi na kontinuiranu snagu koju isporučuje tokom dužeg perioda rada Dakle, “continuous power” je ono što tražite. 

Pored toga, treba obratiti pažnju i na energetsku efikasnost vašeg napajanja, a koja se izražava u kategorijama koje možete videti u sledećoj tabeli: 

 

% of Rated Load 

10% 

20% 

50% 

100% 

– 

80% 

80% 

80% 

– 

82% 

85% 

82% 

– 

85% 

88% 

85% 

– 

87% 

90% 

87% 

– 

90% 

92% 

89% 

90% 

92% 

94% 

90% 

Što je vaše napajanje efikasnije, to će manje električne energije upotrebljavati kako bi vašem računaru donelo neophodnu energiju za neometano funkcionisanje. Na primer, ukoliko napajanje od 300 W ima efikasnost od 85%, to znači da će morati da “povuče” 353 W kako bi pružilo deklarisanih 300 W za vaš sistem. 

Poenta sa napajanjem je sledeća - treba dati malo više novca za malo snažnije napajanje koje pruža dovoljnu energetsku efikasnost. Pored toga, uvek je pametno ostaviti makar 100 W rezerve snage, čisto ako planirate da zamenite grafičku kartu ili uzmete malo bolji procesor u budućnosti. Ukoliko uzmete najjeftinije napajanje ne samo da ugrožavate bezbednost ostalih komponenti, već sebi uskraćujete mogućnost za nadogradnju. A zašto biste to radili? 

Meta i Microsoft osnovali regulaciono telo, Apple nepoželjan

Tri besplatne igre čekaju vas na Epic Games-u

10203
10205
10206
10207
10208
10209