Greška

Došlo je do greške.

Borba za 5G: Samsung podneo zahtev za zabranu uvoza Ericssonovih baznih stanica u SAD

10.01.2021 12:34 | 0 Biznis IT
Borba za 5G: Samsung podneo zahtev za zabranu uvoza Ericssonovih baznih stanica u SAD


Prema navodima Bloomberga, Samsung je podneo žalbu Međunarodnoj trgovinskoj komisiji (ITC), u kojoj traži da se američki uvoz Ericssonovih 5G baznih stanica blokira. Samo nedelju dana pre toga, Ericsson je podneo svoj zahtev ITC-u, u kojem traži da se blokira američki uvoz Samsung telefona, tableta i televizora. U središtu ovog sukoba je bitka oko sporazuma o licenciranju patenata koji su došli na red da se obnove.

Samsungov argument je da Ericssonove bazne stanice, koje povezuju korisnike mobilnih telefona sa mrežom, koriste opremu koju je patentirao Samsung. Obe kompanije čekaju da vide da li će sud u Teksasu ili u Vuhanu odlučiti o naknadama koje je Samsung platio za korišćenje Ericssonovih 4G i 5G izuma, a koji su obuhvaćeni standardnim osnovnim patentima. U pitanju su patenti koje proizvođač mora da licencira da bi proizvod bio u skladu sa tehničkim standardom. Cene koje se naplaćuju za korišćenje ovih patenata moraju se odrediti na fer, razumnoj i nediskriminatorskoj osnovi (FRAND).

 

Pogledajte još: Ukoliko se sankcije nad Huaweijem nastave, Ericsson će napustiti Švedsku


Obe kompanije imaju patente koji su potrebni drugoj. Ericsson kaže da mu se duguje novac jer ima više telekom patenata od Samsunga, dok južnokorejska kompanija ima više uređaja koji zahtevaju licenciranje Ericssonovih patenata. Ako obe kompanije ne mogu da postignu sporazum o licenciranju, Ericsson bi na kraju mogao da izvuče deblji kraj. Samsung je ipak najveći svetski proizvođač pametnih telefona.

Samsung kaže da je nepravedno dozvoliti Ericssonu da koristi svoje patente, jer posluje u SAD, gde Samsung tek treba da uspostavi svoje poslovanje sa baznim stanicama. Ericsson je 1. januara pokrenuo novu tužbu protiv Samsung-a, a Samsung je kao odgovor protiv Ericssona podneo tužbu za kršenje ugovora o patentima.

Izvor: Phone Arena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

OnePlus Band će imati bateriju koja traje 14 dana i SpO2 senzor

Pojavili su se promotivni renderi pred objavu Samsung Galaxy S21 linije

10604
10605
10606
10607
10608
10609