Greška

Došlo je do greške.

Borba Amazon-a i SpaceX-a u orbiti, sateliti sve brojniji

03.05.2022 10:10 | 0 Biznis IT
Borba Amazon-a i SpaceX-a u orbiti, sateliti sve brojniji

 

Kompanija Amazon priprema se da lansira 3.236 mikrosatelita u nisku zemljinu orbitu. Cilj ove kompanije jeste da razvije sopstvenu mrežu satelita koji će omogućavati pristup internetu širom planete, kao i u svemiru. Da sve bude još zanimljivije, ovo je direktna konkurencija programu kompanije SpaceX koju kontroliše svima već veoma dobro poznati vizionar i biznismen, Ilon Mask. 

Projekat kompanije Amazon, kodnog imena Kuiper, zasniva se na multimilijarderskim ugovorima sa tri kompanije koje će pomoći prilikom lansiranja ovih satelita. Ove kompanije su Blue Origin, koja je pod vođstvom osnivača Amazon-a Džefa Bezosa, United Launch Alliance, združenim projektom kompanija Boeing i Lockheed Martin, kao i evropski Arianespace. 

U ovom trenutku, kompanija SpaceX Ima oko 2.000 satelita u okviru projekta Starlink koji ima istu svrhu kao i projekat kompanije Amazon. Dakle, satelitski internet dostupan širom sveta, ali i u svemiru. Na usluge ovog projekta trenutno je pretplaćeno više of 250.000 korisnika sa projekcijom brzog rasta. Jasno je, dakle, zašto i kompanija Amazon želi da se uključi u ovu trku. 

 

 

Prema rečima analitičara Kejleba Henrija (Caleb Henry), “satelitske komunikacije su segment tržišta komunikacija koji bi mogao vredeti na desetine milijardi dolara u budućnosti. U ovom trenutku, očekujemo pojavu makar još dvoje ili više provajdera ovakvog tipa usluga u budućnosti.”

Dakle, ova borba u malom između kompanija Amazon i SpaceX je samo početak. Prema trenutnim podacima, više od 37% svetske populacije nikada nije koristilo internet, a čak 96% od tih osoba je u nerazvijenim zemljama. Ovakvi projekti, kada bi bili u potpunosti altruistički nastrojeni, mogli bi značajnije da utiču na razvoj komunikacija u nerazvijenim delovima sveta, piše Gizchina

Normalno, svi žele da ostvare profit i sve kompanija koje će se uključiti u ovu trku žele da budu na prvom mestu. Ovaj rat će se u budućnosti samo rasplamsati, a za sada su poznata dva glavna aktera. Ko će biti sledeći možemo pretpostaviti, ali hajde da za sada posmatramo novu borbu za dominaciju zemljinom orbitom

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Prodati Crystal Dynamics, Eidos Montreal, i Square-Enix Montreal

Telegram Premium primećen na iOS Beta, stiže i na Android

10604
10605
10606
10607
10608
10609