Greška

Došlo je do greške.

Bitkoin se suočava sa neizvesnom 2022. posle rekordne godine

31.12.2021 12:16 | 0 Biznis IT
Bitkoin se suočava sa neizvesnom 2022. posle rekordne godine

 

Cena Bitcoina dostigla je rekordne vrednosti u 2021. zahvaljujući podršci tradicionalnih finansijkih institucija, ali stručnjaci za kriptovalute se bore da predvide ishod sledeće godine za ovaj, promenljivi sektor.

Pošto je više nego utrostručio vrednost na 60.000 dolara između decembra 2020. i aprila ove godine, Bitcoin je izgubio momentum da bi se trgovao ispod 50.000 dolara pred novu godinu.

Trenutna nestabilna i neumerena akcija cena sa mogućnošću daljeg pritiska na pad unela je mnogo neizvesnosti na tržište digitalne imovine“, primetio je Lukas Lagudis, izvršni direktor investicionog fonda za kriptovalute ARK36.

On je, međutim, dodao da će „održivo usvajanje digitalne imovine od strane institucionalnih investitora i njihova dalja integracija u stare finansijske sisteme biti glavni pokretači rasta kripto prostora“ tokom 2022.

Porast Bitcoina u 2021. poklopio se sa rastućim apetitom Volstrita za kriptovalutama. Rekordna vrednost u aprilu dogodila se sa debijem na berzi kriptovaluta Coinbase.

 

Ako ste propustili: Velika nadogradnja Bitcoin koda poboljšava privatnost i sigurnost

Oktobarski vrhunac iznad 66.000 dolara usledio je nakon lansiranja fonda kojim se trguje na Bitcoin fjučersima (ETF), ili vrste finansijskog instrumenta, na njujorškoj berzi.

CEO Tesle, Elon Musk, pomogao je tržištu da poraste - ali i padne - kontroverznim tvitovima o kriptovalutama.

Pažnju je skrenuo i potez El Salvadora u septembru da bitkoin postao legalno sredstvo plaćanja u toj državi.

Ali pritisak je došao i zbog kineskog obračuna sa trgovinom i rudarenjem kriptovaluta, dok rizik šireg regulatornog delovanja, poput Evrope i Sjedinjenih Država, opterećuje Bitcoin.

Jedno je sigurno, glasovi koji pozivaju na kriptoregulaciju, bilo da se radi o strožoj zaštiti potrošača ili samo pojašnjavanju pravila za institucije, postaju sve glasniji", rekao je Huong Hauduc, generalni savetnik u berzi digitalnih sredstava Bequant.

Stvoren nakon globalne finansijske krize 2008. godine, Bitcoin je u početku promovisao libertarijanski ideal i težio je svrgavanju tradicionalnih monetarnih i finansijskih institucija kao što su centralne banke.

 

Pogledajte još: Shiba Inu prestigao Bitkoin i Ethereum i rangirao se kao najpopularnija kriptovaluta 2021. po CoinMarketCap indeksu

U novije vreme, aktivisti koji se bore protiv klimatskih promena su skrenuli pažnju na ogromnu količinu električne energije koja se koristi za napajanje računara koja je potrebna za rudarenje novih Bitcoin tokena.

Prema nekim analitičarima, Bitcoin je u opasnosti od povećane konkurencije kako ulazi u 2022, posebno od svog najbližeg rivala Ethereuma.

U novembru, suosnivač i izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi najavio je odlazak sa platforme društvenih medija, sa namerom da se posveti svojoj firmi za digitalna plaćanja koja želi da se proširi i na kriptovalute.

Prema specijalizovanom sajtu CoinGecko, sektor kriptovaluta ima ukupnu tržišnu vrednost od 2,36 triliona dolara, dok sam Bitcoin vredi 900 milijardi dolara, prenosi Gadgets 360.

Za analitičara Frenka Dauninga, „oklevanje Bitcoina da evoluira svoj dizajn“ u poređenju sa Ethereumom, je u stvari „karakteristika koja obezbeđuje stabilnost i doslednost potrebnu da služi kao pravi globalni novac“.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Pojavili se kvalitetni Samsung Galaxy S22 Ultra press renderi, zajedno sa S-Pen olovkom

Zvanično najavljen Samsung Exynos 2200, dolazi sa AMD RDNA 2 grafikom

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609