Greška

Došlo je do greške.

Bithumb menjačnica kriptovaluta izgubila 30 miliona dolara nakon hakovanja

20.06.2018 12:01 | 0 Biznis IT
Bithumb menjačnica kriptovaluta izgubila 30 miliona dolara nakon hakovanja


Svega nekoliko nedelja nakon što je Južnokorejska menjačnica kriptovaluta Coinrail izgubila 40 miliona dolara nakon navodnog hakerskog napada, još jedna menjačnica digitalnih valuta u ovoj zemlji je prijavila gubitak od 30 miliona dolara  nakon što je hakovana.

Coinrail je možda jedna od manjih južnokorejskih menjačnica kriptovaluta, ali je zato Bithumb značajno veći. Menjačnica je jedna od top 10 rengiranih u svetu, bazirano na trgovini Ethereuma i Bitcoin Casha i u vrhu je za novu EOS kriptovalutu, prema statistici Coinmarketcap.com.

U tvitu, koji je u međuvremenu obrisan, menjačnica ističe da su hakeri odneli oko 35 milijardi tokena u južnokorejskim vonima (oko 31 milion američkih dolara). Kompanija nije objavila detalje hakerskog napada, ali je istakla da će pokriti sve gubitke koje su korisnici imali. Menjačnica je trenutno zamrzla depozite i trgovinu dok se ne obavi proces izmene korisnikovih novčanika, nakon incidenta.

Pogledajte još: Bithumb blokira trgovinu kriptovalutama u 11 zemalja, na listi i Srbija

Nekoliko dana pred napad, Bithumb je na Twitteru objavio da prebacuje sva sredstva u "cold wallet" kako bi se izgradio sigurnosni sistem i ažurirala baza. Nije sigurno da li je ovaj potez podstaknut hakerskim napadom, ili je hakerski napad obavljen tokom ovog procesa prebacivanja sredstava.

Kada su hakerski napadi ovog tipa u pitanju, uvek postoje nedoumice i doze sumnje, a pojedinci u svetu kriptovaluta veruju da je u većini slučajeva u pitanju insajderski posao koji dovodi do krađe kriptovaluta. U ovom slučaju, izveštaji od ranije ukazuju da je Bithumb od strane južnokorejskih organa kažnjen taksom od 30 milijardi vona, što će svakako izazvati sumnju korisnika. Međutim, bez nezavisne istrage ili eksternog izveštaja o incidentu, teško je odrediti šta se zaista desilo.

Korisnicima se preporučuje da svoje teško stečene kriptovalute skladište u sopstvenim privatnim novčanicima (idealno uz pristup preko hardverskog ključa), a ne u menjačnicama gde mogu biti podložne hakerskim napadima i krađi.

Izvor: TechCrunch

Komentari

0 Dodaj komentar

Facebook Messenger dobija reklame u obliku videa koji se automatski puštaju

Oppo Find X ozvaničen sa motorizovanim slajderom za kameru

10604
10605
10606
10607
10608
10609