Bil Gejts: roboti koji kradu poslove treba da plate porez

Bil Gejts misli da bi novac kompanija koji je sačuvan upotrebom robota umesto radnika trebao da bude iskorišćen za plaćanje poreza.

Ukoliko postoji jedan aspekt života od koga niko od nas ne može da pobegne, onda je to činjenica da ukoliko radite morate da platite porez. Postavlja se pitanje ukoliko roboti preuzmu posao koji vi radite kao što je posao u proizvodnom pogonu, da li i oni treba da plate porez. Bil Gejts smatra da treba tako da bude.
Tokom intervjua sa glavnim urednikom Quartza, Bil Gejts je rekao “U ovom trenutku, ljudski radnik zarađuje 50.000 dolara u fabrici, taj prihod se oporezuje i vi dobijate porez na prihod, porez za socijalnu sigurnost i sve te stvari. Ukoliko roboti rade istu stvar, onda bi trebalo da budu oporezovani na isti način”.
Naravno, kako roboti ne mogu zapravo da plaćaju poreze, Bil Gejts misli da bi novac kompanija koji je sačuvan upotrebom robota umesto radnika trebao da bude iskorišćen za plaćanje poreza. Da li će vlade država uzeti ovaj predlog u obzir u budućnosti ostaje da se vidi, ali svakako da kompanije neće biti zadovoljne.
Bil Gejts objašnjava kako bi živeo sa dva dolara na dan
Izvor: Quartz

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi