Greška

Došlo je do greške.

Bez Nokia flegšipova, makar ne u dogledno vreme

09.03.2022 09:28 | 0 Mobile
Bez Nokia flegšipova, makar ne u dogledno vreme

 

Čini se da su slavna vremena apsolutne dominacije Nokia telefona sa predznakom “N” još uvek ostaju slavna prošlost, a ne bliska budućnost ove, nekada svima nama omiljene kompanije. Iako nas to iskreno ne raduje, raduje nas stabilnost koju ovaj proizvođač mobilnih uređaja trenutno ima na tržištu, a raduje i njenog vlasnika, HMD Global.


Nokia će se u narednom periodu fokusirati na proizvodnju budžetski-orijentisanih uređaja koji će služiti kao snažna podloga za dalji oporavak Nokie, kao i bitan finansijski temelj za budućnost i eventualni ulazak u koštac sa trenutnim liderima na tržištu mobilnih telefona, kao i sa nekim nadolazećim novim pretendentima na presto napravljen od slomljenih čipova, skrcanih Gorilla stakala, i naprslih kamera modula.


Tokom minulog MWC sajma u Barseloni, Evropa i svet su brujali o brojnim najavama, tehnologijama, i planovima za budućost. Međutim, malo ko je pominjao Nokiu, i to sa dobrim razlogom – jednostavno nije bilo zanimljivih, visokobudženih i inovativnih rešenja. Čini se da je skoro predstavljeni i od skora dostupan i kod nas Nokia T20 tablet bio vesnik novih vremena. Jedna reč je provejavala kroz Nokia tabor, a to je niska cena.


Jednostavno se čini da HMD Mobile više ne haje da proizvodi Nokia flagship telefone, makar ne u ovom trenutku. Do sada, nije moguće ni pronaći direktan odgovor ove kompanije oko toga da li ili ne li bi se mogli pojaviti flagship telefoni sa Nokia brendingom u bližoj ili daljoj budućnosti.

 

Nokiashipments.jpg


U intervjuu, glavnokomandujući HMD sektora za marketing je rekao da “Jednostavno nema smisla da sada proizvodimo telefone koji koštaju $800 ili više. Ne želimo da budemo u ratu oko specifikacija i performansi, već bismo želeli da korisnicima ponudimo nešto drugačije”.


Ma koliko možda želeli (ili ne?) ponovo da vidimo Nokiu na pijedestalu kao kralja mobilne telefonije makar još jednom, stvarno je razumljiv ovakav potez HMD-a. Jednostavno, pokušali su apsolutno sve. Imali su telefon u svakoj cenovnoj kategoriji, ponudili korisnicima prhko Android One korisničko iskustvo, uveli sve inovacije koje su imali, napravili globalni rast, ali prodaja jednostavno nije opravdavala uloženo, piše Android Authority.


Za sada, Nokia i HMD će pokušati da se ustoliče u budžetskom segmentu tržišta i da će manje novca trošiti na marketing. Nama ostaje samo da se nadamo odličnim rezultatima i novom budžetskom vitezu koji će kad-tad ponovo zajahati put prestola i makar zamahnuti na cara.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Apple je upravo lansirao M1 Ultra čip, ima dvostruko više CPU i GPU jezgara

Stiže Xiaomi 12 serija, pojavilo se još informacija o novoj Ultri

10104
10105
10106
10107
10108
10109