Greška

Došlo je do greške.

Baterije sledeće generacije mogle bi da koriste materijal dobijen od drveća

25.10.2021 17:40 | 0 Biznis IT
Baterije sledeće generacije mogle bi da koriste materijal dobijen od drveća

 

Tim naučnika pronašao je način da iskoristi neobičan materijal u baterijama sledeće generacije: drvo. Tim sa Univerziteta Brown razvio je materijal od drveta koji se koristi u čvrstim baterijama, koje su sigurnije i manje štete po životnu sredinu od sadašnjih baterija.

Litijum-jonske baterije trenutne generacije, poput onih koje se koriste u telefonima, računarima i elektronskim vozilima, koriste isparljive tečnosti kao elektrolite. Ovi elektroliti provode litijumove jone između pozitivne i negativne elektrode baterije. Tečni elektroliti dobro rade ovaj posao, ali su toksični i mogu biti opasni. Ako baterija doživi kratak spoj, na primer, tečnost može da izgori i baterija može da se zapali. Ovo obično nije problem u svakodnevnoj upotrebi, ali je dovelo do opoziva nekih baterija koje su pogrešno proizvedene.

Da bi baterije bile sigurnije, istraživači razvijaju čvrste baterije, u kojima se čvrsti materijal koristi kao elektrolit. Čvrst, nezapaljiv materijal bi bio sigurniji za upotrebu i potencijalno manje štetan po životnu sredinu za proizvodnju. Većina trenutnih istraživanja čvrstih elektrolita uključila je keramiku, koja veoma dobro provodi jone, ali koja je krhka i može lako da pukne ili se pokvari.

 

Ako ste propustili: Novi materijal, koji je superiorniji od grafena, mogao bi omogućiti revolucionarnije baterije

Braunov tim je razvio materijal koji se koristi kao čvrst elektrolit koji se sastoji od kombinacije bakarnih i polimernih cevi koje su izvedene od drveta i koje se nazivaju celuloznim nanofibrilima. Polimerni materijal koji su istraživači razvili je izuzetno tanak i fleksibilan, poput lista papira, što ga čini lakšim za upotrebu u proizvodnji. Ipak, njegova jonska provodljivost je jednako dobra kao deblji, krhkiji materijali poput keramike.

Litijum joni se kreću u ovom organskom čvrstom elektrolitu putem mehanizama koje obično nalazimo u neorganskoj keramici, omogućavajući rekordno visoku jonsku provodljivost“, rekao je koautor Yue Qi, profesor na Brown's School of Engineering, u izjavi. „Korišćenje materijala koje priroda obezbeđuje smanjiće ukupan uticaj proizvodnje baterija na našu okolinu."

Kako navodi sajt Nature.com, istraživači kažu da se nadaju da će ovaj razvoj pomoći da se solid-state baterije učine opšte dostupnima kako bi se poboljšala bezbednost u potrošačkoj elektronici.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Google Meet dodaje Audio Video Lock funkciju

Vodeća američka kompanija za zaštitu telefona Mobile Outfitters ima spremnu zaštitu za Iphone 13!

10604
10605
10606
10607
10608
10609