Greška

Došlo je do greške.

Avast otkrio malware u ekstenzijama za Google Chrome i Microsoft Edge

17.12.2020 16:43 | 0 Software/Web
Avast otkrio malware u ekstenzijama za Google Chrome i Microsoft Edge


Google Chrome i Microsoft Edge ekstenzije, koje sadrže malware, preuzete su od oko tri miliona korisnika, prema tvrdnjama sigurnosne kompanije Avast.

Istraživači Avasta ističu da su identifikovali bar 28 ekstenzija, koje su dostupne u Chrome i Edge browserima, a koje su sadržale malware. Ove ekstenzije su kreirane za preuzimanje fotografija, videa i drugog sadržaja sa platformi kao što su Facebook, Instagram, Vimeo i Spotify.

Malware u ekstenzijama navodno preusmerava korisnike na reklame ili phishing sajtove i krade njihove lične podatke.

U blog objavi, istraživači Avasta ističu da su identifikovali maliciozni kod u ekstenzijama zasnovanim na JavaScriptu u Google Chrome i Microsoft Edge browserima. Ovo je ekstenzijama omogućavalo da ubacuju dodatni malware na sisteme korisnika. Uzimajući u obzir količinu preuzimanja sa Google i Microsoft veb prodavnica, istraživači veruju da je širom sveta malware-om inficirano oko tri miliona korisnika.

 

Pogledajte još: Google će omogućiti logovanje i čuvanje lozinki u Chrome-u bez sinhronizacije


Veruje se da je cilj ovog napada bio monetizovanje protoka. Za svako preusmeravanje na eksterni domen, sajberkriminalci bi bili plaćeni. Takođe, iako je pretnja uočena u novembru, postoji mogućnost da je malware dugo bio u Google Chrome i Microsoft Edge ekstenzijama, a da ih niko nije primetio.

Blog objava Avasta je od 16. decembra, a istraživači ističu da su u trenutku objave inficirane Google Chrome i Microsoft Edge ekstenzije i dalje bile dostupne za preuzimanje. Više detalja i lista ekstenzija su dostupni ovde.

Izvor: NDTV

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Xiaomi Redmi 9 Power zvanično predstavljen, dolazi sa četiri kamere na poleđini

Honor: Odaberite poklon koji se ne zaboravlja

10504
10505
10506
10507
10508
10509