Greška

Došlo je do greške.

Australijski informatičar koji tvrdi da je otac Bitcoina, pokreće tužbu vrednu preko 4 milijardi funti

13.05.2021 15:53 | 0 Biznis IT
Australijski informatičar koji tvrdi da je otac Bitcoina, pokreće tužbu vrednu preko 4 milijardi funti

 

Australijski informatičar koji tvrdi da je stvorio bitkoin pokrenuo je tužbu kod Londonskog višeg suda protiv 16 programera softvera u pokušaju da obezbedi bitkoine u vrednosti od oko 4 milijarde funti (5,7 milijardi dolara), za koje kaže da ih poseduje.

U slučaju, koji je jedan okrivljeni odmah označio kao „lažni“, Craig Wright zahteva da mu programeri omoguće preuzimanje oko 111 000 bitkoina koji se čuvaju na dve digitalne adrese za koje on nema privatne ključeve.

U svojoj drugoj londonskoj tužbi u poslednje tri nedelje, Wright navodi da je izgubio šifrovane ključeve kada je njegova kućna računarska mreža hakovana u februaru 2020, što policija trenutno istražuje.

Wright, koji slučaj vodi putem svoje kompanije Tulip Trading sa sedištem na Sejšelima, priznaje da je kontroverzna ličnost otkako je 2016. godine tvrdio da je napisao beli papir o bitkoinima - koji je prvi predstavio tehnologiju koja stoji iza digitalne imovine - pod pseudonimom Satoshi Nakamoto još 2008.

Australijanac, koji je autističan i živi u Britaniji sa suprugom i dvoje od troje dece, u svojoj poslednjoj tužbi navodi da su programeri prekršili svoje dužnosti da deluju u najboljem interesu zakonitog vlasnika imovine kojom se trguje na globalnom nivou.

 

Pogledajte još: Ethereum kriptovaluta dostigla novi rekordno visoki nivo od 3.600 dolara

Naš klijent je uvek tvrdio da je stvorio bitkoin za rad u okviru postojećih zakona i da su u slučaju gubitka ili krađe, gde se može dokazati legitimno vlasništvo, programeri dužni da obezbede oporavak“, rekao je Paul Ferguson, advokatski partner firma Ontier, koja zastupa Wrighta.

Slučaj se vodi protiv programera četiri mreže - Bitcoin Satoshi Vision (BSV), Bitcoin Core (BTC), Bitcoin Cash (BCH) i Bitcoin Cash ABC (ABC) - na adresama u kontinentalnoj Evropi, Sjedinjenim Državama, Novom Zelandu, Australiji i Japanu, pokazao je sudski spis koji je video Reuters.

Jedan od okrivljenih, Peter Todd, rekao je da on i drugi nisu umešani u svakodnevni razvoj mreže, da Wright nije dokazao svoje vlasništvo i da bitcoin ne bi trebalo da podleže sudskoj zapleni.

Kao što pokazuje ovaj slučaj, ako dozvolimo ljudima da zaplene i prepišu novčiće po sudskom nalogu, to dovodi do opasnosti da vaš novac bude ukraden zloupotrebom tih pogrešnih procesa“, izjavio je e-mailom. Ostali optuženi nisu bili odmah dostupni.

Izvor: Reuters

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung Galaxy Watch 4 će navodno pokretati Wear OS, a ne Tizen

Facebook je opet pod lupom zbog svojih praksi moderisanja statusa u Evropi

10604
10605
10606
10607
10608
10609