Asus protiv Intela?

Asus je na ivici sukoba sa Intelom nakon što je "omogućio" PAT (Performace Acceleration Techniology) na svojim "Springdale" P4P800 pločama.
i875, "Caterwood" koji je predstavljen u aprilu, donosi 3-5% ubrzanja u odnosu na Springdale kada se aktivira PAT tehnologija. Springdale je predstavljen prošle nedelje, kao jeftinija alternativa Canterwo

Asus je na ivici sukoba sa Intelom nakon što je “omogućio” PAT (Performace Acceleration Techniology) na svojim “Springdale” P4P800 pločama.
i875, “Caterwood” koji je predstavljen u aprilu, donosi 3-5% ubrzanja u odnosu na Springdale kada se aktivira PAT tehnologija. Springdale je predstavljen prošle nedelje, kao jeftinija alternativa Canterwood čipsetu. Oba podržavaju Pentium 4 procesore sa 200 MHz FSB magistralom, tj. 800 MHz Quad Pumped Bus.
Ranije je objavljeno objašnjenje kako da omogućite PAT na ASUSTek P4P800 pločama, ali sada je Intel zvanično porekao mogućnost PAT-a na i865 pločama, rekavši da je to hardverski integrisano u i875.
Ko je u pravu? Neki analitičari tvrde da su ova dva čipseta u stvari identična, samo što se oni koji se pokažu boljim u radu sa agresivnijim setovanjima za memoriju, označavaju sa i875, a ostali sa i865. Tako se bar radi sa procesorima.
U svakom slučaju, nije bitno šta je Asus uradio sa svojom pločom, već kakve performanse ona pruža – i po kojoj ceni. Vreme će reći da li je to samo overklokovana i865 ploča, ili nije. U svakom slučaju, verovatno će Intel zahtevati od ASUSTek-a da prestane da tvrdi da može da ponudi PAT na i865 pločama, u kojem slučaju bi Asus jednostavno preimenovao “Memory Acceleration Mode” opciju u BIOS-u koja može aktivirati PAT.
Izvor : The Register

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi