Greška

Došlo je do greške.

ARM predstavlja v9, svoju prvu novu arhitekturu za čipove u poslednjih 10 godina

31.03.2021 10:50 | 0 Hardver
ARM predstavlja v9, svoju prvu novu arhitekturu za čipove u poslednjih 10 godina


ARM čipovi su prisutni svuda - od telefona do laptopova, a nalaze se i u nekim cloud serverima koji pokreću veliki broj onlajn servisa na koje se oslanjamo svakodnevno. ARM želi da kompanijin dizajn bude sveprisutan i u narednim godinama, zahvaljujući prvoj novoj arhitekturi u poslednjoj deceniji - ARMv9.

ARMv9 uključuje kompanijinu novu Confidential Compute Architecture, odnosno CCA. Ovo će omogućiti novi "Realms" koncept. ARM ističe da će aplikacije moći da koriste Realms za zaštitu svog koda i prvatnih podataka koje obrađuju, izvršavanjem drugačijeg okruženja ostalog softvera.

ARMv9 čipovi će imati i najnoviju verziju Scalable Vector Extensions (SVE) tehnologije. ARM ju je razvio uz pomoć Fujitsua, a ističe da će nova SVE2 platforma za ARMv9 omogućiti prednost u 5G procesiranju, machine learning kao i obradu virtuelne i uvećane ralnosti lokalno na korisničkim računarima.

 

Pogledajte još: Qualcomm navodno blokira Nvidiju da kupi ARM za 40 milijardi dolara


Kada je u pitanju sirova procesorska snaga, ARM tvrdi da će v9 omogućiti poboljšanje performansi za više od 30 procenata za sledeću generaciju mobilnih i cloud procesora.

ARM nije istakao kada će prvi ARMv9 čipovi biti dostupni korisnicima, ali tvrdi da će v9 pokretati 300 milijardi ARM-zasnovanih čipova. Kompanija procenjuje da će, na osnovu stope kojom se ARM čipovi isporučuju u ovom trenutku, čak 100% svih deljenih podataka na svetu uskoro biti obrađivano ARM čipovima, bilo na individualnim uređajima ili u cloudu.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Nakon FCC sertifikacije, Realme 8 5G je korak bliže objavi

Kod otkriva da Samsung sprema Galaxy Watch 4 i Galaxy Buds 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209