Greška

Došlo je do greške.

Apple zbog korona virusa izmešta iPad proizvodnju iz Kine

02.06.2022 15:21 | 0 Biznis IT
Apple zbog korona virusa izmešta iPad proizvodnju iz Kine

 

Kina nastavlja sa drakonskim merama protiv virusa COVID-19. Nekoliko slučajeva dovoljno je za zatvaranje stanovnika čitavog jednog dana u apsolutni karantin, a kazne za kršenje propisanih mera ponašanja ne bismo komentarisali.

Pored kršenja ljudskih prava, postoji još jedna dimenzija ovog problema koji direktno utiče na industriju tehnike i tehnologije. Činjenica je da je većina proizvodnih pogona u Kini, a fabrike unutar ove zemlje proizvode sve, od poluprovodnika do ekrana i ostalih komponenti neophodnih za funkcionisanje mobilnih telefona, tableta, računara, i ostalih uređaja i komponenti.

Sve to stvara probleme unutar lanca snabdevanja, razvoj i proizvodnja uređaja kasne, a sa njima i isporuke, odlažu se predstavljanja publici, a čini se da je kompaniji Apple u ovom trenutku dosta.

Proizvodnja iPad-a u Vijetnamu

Prema navodima portala MacObserver, Apple je načinio prvi korak u izmeštanju makar dela proizvodnje svojih uređaja izvan Kine, makar dok se čitava situacija sa COVID-19 ne stabilizuje. Ova kompanija trenutno pregovara sa kineskom kompanijom BYD da se proizvodnja dela iPad uređaja premesti u njihova postrojenja u Vijetnamu.

Iako će se, u početku, samo mali procenat od ukupnog broja iPad tablet računara proizvoditi izvan Kine, ovo je veoma značajna informacija jer najverovatnije predstavlja samo početak nastojanja kompanije Apple da sve veći deo proizvodnje svojih uređaja izvan granica Kine.

iPadLinija.jpg

Skriveni pritisak

Smatramo da je ovo samo deo razloga. Nije tajna da kineska ekonomija cveta i da Kina polako postaje prva ekonomska sila na svetu. Američke kompanije, sa druge strane, sigurno osećaju određenu dozu pritiska da se, makar u određenoj meri, odvoje od kineskih proizvodnih postrojenja.

Ali sve su to dugoročne geopolitičke igrarije koje mogu, a i ne moraju biti istinite. Novac govori, kako kažu Amerikanci, a čini se da u trenutnom svetskom poretku Kina ima mnogo toga da kaže. Za sada, Apple pokušava da se iščupa iz ralja nepouzdanog lanca snabdevanja, mic po mic. Vreme će pokazati da li će u tome i uspeti.

DataLab predstavio PANTHEON 11, moderni sistem za upravljanje poslovanjem

Wolfenstein: The New Order je besplatan na Epic Store

10604
10605
10606
10607
10608
10609