Greška

Došlo je do greške.

Apple uklonio najveću rusku društvenu mrežu iz App Store

29.09.2022 11:28 | 0 Software/Web
Apple uklonio najveću rusku društvenu mrežu iz App Store

Problemi za Rusiju sa svih strana se nastavljaju, a svet novih tehnologija nije izuzetak, najpre kada su u pitanju raznorazne zapadne kompanije. Kako prenosi GSMArena, Apple nastavlja svoju politiku usmerenu ka ovom podneblju i vuče nove poteze zbog kojih prvenstveno pate korisnici njihovih uređaja.

Uklonjene aplikacije

Pre nekoliko meseci, kompanija Apple rešila je da u potpunosti napusti rusko tržište bez ikakvog zvaničnog plana kada bi se normalno funkcionisanje na istoku moglo nastaviti. U ovom trenutku, Apple je otišao korak dalje i odlučio da iz svoje "onlajn" prodavnice App Store ukloni aplikaciju za najpopularniju društvenu mrežu u Rusiji – VKontakte.

Za one koji ne znaju, VKontakte je, u suštini, ruska verzija društvene mreže Facebook, koja je prema podacima dostupnim na portalu Statista tokom decembra prethodne godine brojala više od 67 miliona korisnika. Međutim, ovo nije sve, pa je Apple odlučio da takođe ukloni i ostale aplikacije za koje je zaslužna kompanija Mail.ru koja stoji iza mreže VKontakte. Tako se na App Store više ne mogu pronaći ni VK Music, ni Youla.

vkontakte.jpg

Treba naglasiti da oni korisnici koji su do ovog trenutka već preuzeli ove aplikacije mogu da nastave da ih neometano koriste. Međutim, moguće je da će postepeno početi da se dešavaju problemi sa notifikacijama. Naravno, društvenu mrežu VKontakte još uvek je moguće koristiti iz Safari pretraživača na desktop i mobilnim platformama jer sam pristup sajtu (još uvek) nije blokiran.

Razlog ovakvog poteza

Jednostavno, pored poznate situacije, međunarodna zajednica isporučila je novi paket sankcija Rusiji, od kojih se jedan deo odnosi na poslovanje ruskih oligarha i visokorangiranih biznismena u raznim kompanijama koje su u vlasništvu ruskih individua. Neki od pomenutih biznismena pripadaju i kompaniji VKontakte, pa je tako ovakav vid zabrane bio, u trenutnoj političkoj klimi, neizbežan.

Samsung predstavio novu, sada već legendarnu, verziju “Over the Horizon” zvona

DisplayMate kaže da Apple iPhone 14 Pro Max ima najbolji ekran

10504
10505
10506
10507
10508
10509