Greška

Došlo je do greške.

Apple se u Brazilu suočava sa kaznom od dva miliona dolara zbog prodaje iPhone-a bez punjača

21.03.2021 15:09 | 0 Biznis IT
Apple se u Brazilu suočava sa kaznom od dva miliona dolara zbog prodaje iPhone-a bez punjača


Apple je u brazilskoj državi Sao Paulo suočen sa kaznom od blizu dva miliona dolara zbog kršenja Zakona o potrošačkim pravima, jer ne nudi punjač u pakovanju za novije iPhone uređaje.

Procon-SP, agencija za zaštitu potrošača u Sao Paulu, odlučila je da kazni Apple nakon intenzivnog ispitivanja odluke kompanije da ukloni adapter za punjenje iz iPhone pakovanja. Sa iPhone 12 linijom  Apple je odlučio da odbaci ponudu adaptera za punjenje, istakavši da će to smanjiti emisiju ugljenika i upotrebu retkih metala.

U decembru je brazilska agencija obavestila Apple da prodaja iPhonea bez punjača u kutiji u ovoj zemlji predstavlja kršenje kodeksa o zaštiti potrošača. Apple je na ovo odgovorio da većina kupaca već ima rezervne adaptere i da je nuđenje još jednog punjača u pakovanju nepotrebno.

 

Ako ste propustili: Apple smanjuje stopu proizvodnje iPhone 12 mini modela


Fernando Capez, izvršni direktor Procon-SP-a, uputio je strogo upozorenje Apple-u nakon pve kazne, istakavši da kompanija mora da poštuje i razume brazilske zakone i institucije o potrošačima. Apple će, pored kazne zbog nedostatka punjača, biti kažnjen i zbog obmanjivanja kupaca u pogledu otpornosti od vode za iPhone uređaje.

Procon-SP tvrdi da je Apple odbio da popravlja uređaje kupcima koji su pretrpeli oštećenja vodom kod svojih "vodootpornih" iPhone uređaja, iako su bili pod garancijom. Ostale optužbe iznete na računa Apple-a su i tvrdnje da kompanija namerno usporava starije telefone sa iOS ažuriranjima kako bi podstakla kupce da kupuju novije modele.

Apple će imati priliku da se žali na kaznu, a za sada nema zvaničnog komentara od strane kompanije.

Izvor: MacRumors

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

OnePlus je objavio zvaničnu fotografiju svog pametnog sata

ViewSonic predstavlja monitor sa SuperClear IPS panelom

10604
10605
10606
10607
10608
10609