Greška

Došlo je do greške.

Apple se sprema za savitljivu budućnost

11.05.2022 10:33 | 0 Mobile
Apple se sprema za savitljivu budućnost

 

Prema najnovijim nezvaničnim informacijama, čini se da je kompanija Apple najzad počela da testira novu tehnologiju savitljivih ekrana predviđenu za svoje premijum uređaje. Nakon kompanija Huawei, Samsung, Motorola, Vivo, i drugih, čini se da se i Apple spremio da dublje zagazi u tržište uređaja na preklop.

Prema navodima južnokorejskog portal TheElec, Apple uveliko testira savitljive OLED ekrane koji bi, ukoliko njihovi rezultati budu odgovarajući, mogli da se nađu u prvoj generaciji savitljivih uređaja ove kompanije.

Štos sa ovim ekranima jeste odsustvo polarizatora, tj. optičkog sloja koji propušta svetlosne talase specifične polarizacije dok uporedo blokira svetlosne talase određenih neželjenih frekvencija. Dakle, ovaj sloj čini jednu od esencijalnih komponenti koja služi za prikazivanje jasnije slike na raznim uređajima.

Uklanjanje ovog sloja sa OLED ekrana načinilo bi ih tanjim i pogodnijim za korišćenje u mobilnim uređajima na preklop. Međutim, jedan veliki nedostatak kod uklanjanja polarizatora jeste smanjena jasnoća i maksimalna svetlina ekrana. Dakle, očekuje se manji broj nita bez ovog sloja.

 

 

Međutim, kompanija Samsung osmislila je rešenje za ovaj problem jer je sličan tip panela bez polarizatora koristila na svom mobilnom telefonu Galaxy Z Fold3 putem Eco2OLED ekrana. Umesto polarizatora, stručnjaci iz Samsung Display upotrebili su kolor filter na tanak film koji ide preko ekrana, a zatim dodali još jedan sloj sa crnim pikselima. Ovako, panel na ovom uređaju uspeo je da predstavi jasnije boje kroz ove filtere i bez polarizatora.

Prema trenutnim nezvaničnim informacijama, čini se da kompanija Apple želi da primeni isti princip na svojim sklopivim uređajima.

Što se tiče datuma predstavljanja jednog ovakvog uređaja, poznati Apple insajder Ming Či Kuo (Ming-Chi Kuo) navodi kako ga ne treba očekivati pre 2025. godine. Dakle, Apple očigledno ne žuri nigde. Što se tiče cene, nje nema ni na vidiku, ali ne sumnjamo da će biti paprena.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Posle PES-a i FIFA odlazi u zaborav

SpaceX u dimu

10104
10105
10106
10107
10108
10109