Apple priznaje da su studenti radili ilegalno prekovremene sate

Apple je potvrdio Financial Times-u da su srednjoškolski studenti koji su odrađivali praksu u Foxconn-u, premašili legalan broj sati prilikom proizvodnje iPhone X telefona

Apple je potvrdio Financial Times-u da su srednjoškolski studenti koji su odrađivali praksu u Foxconn-u, premašili legalan broj sati prilikom proizvodnje iPhone X telefona. Foxconn međutim negira tvrdnje da su studenti bili prinuđeni da obavljaju posao kao uslov da bi diplomirali.
Izveštaj navodi da je preko 3000 srednjoškolaca u periodu od tri meseca učestvovalo u ovom radnom programu.Šest srednjoškolaca je izjavilo Financial Times-u da su dnevno radili po 11 sati sklapajući iPhone X u Foxconn-ovoj fabrici u Žengzou, što po kineskim zakonima predstavlja nezakonit prekovremeni rad.
Studentima uzrasta od 17 do 19 godina je rečeno da je tromesečni period rada u fabrici neophodan kako bi stekli radno iskustvo neophodno u cilju sticanja diplome. Jedan osamnaestogišnji student je izjavio da je dnevno radio na sklapanju 1200 primeraka iPhone X telefona, i da su učešća u šemi bila obavezna.
Apple je potvrdio optužbe da su studenti nezakonito radili preko vremena, ali negira da su bili prisiljeni da učestvuju. Potvrđeno je da su studenti radili dobrovoljno, i da im je sve bilo nadoknađeno i pružene dodatne beneficije, ali nisu imali dozvolu za prekovremeni rad, kako je legalan limit za studente 40 sati rada nedeljno.
Uobičajnapraksa za Foxconn je da zaposli privremene radnike u toku perioda objave novih iPhone telefona, uključujući i studente, a najnoviji izveštaj pokazuje da Foxconn ove godine zaposlio daleko više sezonskih radnika kako bi nadoknadio izgubljeno vreme za proizvodnju iPhone X telefona. Treba napomenuti da je ova odložena proizvodnja uticala na pad Foxconn-ovih profita za 40% u trećem tromesečju.
Izvor: 9to5mac

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi