Greška

Došlo je do greške.

Apple patent o kontroli dronova sugeriše da kompanija istražuje podršku za više kontrolera u bespilotnim letelicama

14.11.2021 16:42 | 0 Biznis IT
Apple patent o kontroli dronova sugeriše da kompanija istražuje podršku za više kontrolera u bespilotnim letelicama

 

Pojavila su se dva nova Apple-ova patenta za dronove, što sugeriše da kompanija istražuje nove načine kontrole ovih bespilotnih letelica (UAV). Ono što je zanimljivo, novi patenti su prijavljeni van SAD, tačnije - u Singapuru. Izveštaji tvrde da takav potez Apple-a može sugerisati da je možda želeo da sačuva svoj patent od lakog otkrivanja od strane konkurencije. Ipak, Patently Apple je otkrio dva patenta u vezi sa tehnologijama koje doprinose pokušajima Apple-ovih dronova.

Prvi patent u pitanju sugeriše način za predaju kontrole nad dronom sa jednog kontrolora na drugi, usred leta. Takva tehnologija može značiti da bi Apple mogao da traži način da osmisli softver koji može da prenosi kontrolu dronom sa jednog kontrolera na drugi – čime se maksimizira ukupan domet drona bez potrebe da osoba koja ga kontroliše treba da se kreće pored njega, na zemlji.

Drugi patent predlaže mobilnu mrežu na dronu, koji bi takođe imao sistem upravljanja saobraćajem UAV (UTM). Prema ovom patentu, UTM bi mogao da radi kao svojevrsni centralni kontroler i mogao bi da omogući automatsku procenu prebacivanja kretanja dronova sa jednog kontrolera na drugi preko integrisane ćelijske mreže na samim dronovima. Takvi patenti sugerišu da to nije neophodan indikator samog dronova kompanije Apple, već potencijalna kontrola softvera koja bi mogla da vidi Apple izvorne API-je proizvođačima dronova za omogućavanje kontrole preko njegovih uređaja.

 

Pogledajte još: Proizvodnja serije iPhone 13 ubrzava se kako se manjak IC-a smanjuje

Takav potez bi takođe izgledao logično, jer Apple već ima dovoljno iskustva u profesionalnoj fotografiji i videografiji. Integracijom kontrole dronova u svoje uređaje, kao što su iPhone ili iPad, Apple bi mogao dalje da podstakne profesionalne kreatore da koriste njegove uređaje i da pruži praktične slučajeve upotrebe kao što je kontrola kinematografske kamere za dron na velikom području uz besprekorno prebacivanje kontrolera.

 

appledronpatent.jpg 

 

Sve ovo je, naravno, čisto hipotetički, za sada. Ranije smo već videli da Apple patent ne garantuje nužno Apple proizvod. Prašina koja se digla svojevremeno oko Apple automobila, takođe je pokazala da je kompanija više usmerena na izradu softvera za proizvode koje koristimo svakodnevno, umesto da proizvoljno diverzifikuje svoju ponudu u nove oblasti. Međutim, mogućnost patentiranja Apple drona nije u potpunosti isključena, a nadamo se da bi to prilično pojačalo trku oko implementiranja novih tehnologija u ovu nišu.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Xbox Design Lab vraća gumirane ručke, metalnu završnu obradu i još mnogo toga (video)

Sony objavio listu 10 najboljih PS5 igara na prvu godišnjicu konzole

10604
10605
10606
10607
10608
10609