Greška

Došlo je do greške.

Apple objavio prelazak Mac računara na ARM procesore

23.06.2020 11:04 | 0 Hardver
Apple objavio prelazak Mac računara na ARM procesore


Apple je tokom WWDC 2020 konferencije objavio planove o korišćenju sopstvenih čipova, zasnovanih na ARM arhitekturi, koji će zameniti dosadašnje Intel modele. Prvi Mac računari sa Apple procesorima će biti isporučeni pre kraja ove godine. U međuvremenu, kompanija je kreirala aplikacije koje će se koristiti na novoj platformi.

Biće potrebno i da eksterni developeri učine isto, zbog čega Apple pokreće Quick Start Program sa dokumentacijom, podrškom na forumima i beta verzijama macOS Big Sur i Xcode 12 softvera.

Apple ističe da bi developeri trebalo da budu u mogućnosti da lako kreiraju aplikacije koje mogu da iskoriste snagu i performanse novih Mac uređaja sa Apple arhitekturom, a da istovremeno podržavaju i Mac-ove sa Intel arhitekturom. Kada je u pitanju portovanje sa Intel/x86 na ARM, kompanija ističe da će najveći deo developera biti u stanju da osposobi svoje aplikacije u roku od nekoliko dana.

 

Pogledajte još: Apple zvanično najavio iOS 14!


Zbog toga što Mac-ovi prelaze na ARM, developeri će moći da omoguće svoje iPhone i iPad aplikacije dostupnim za Mac uređaje bez modifikacija, a korisnici će ih preuzimati preko Mac App Store-a.

Apple čipovi za Mac uređaje će, prema navodima kompanije, omogućiti "vodeće performanse u industriji po vatu i više performanse GPU-ova", dok će Neural Engine developerima pomoći da još više koriste machine learning. Ovo će dodatno kreirati poznatu arhitekturu za sve Apple proizvode, što će u teoriji developerima olakšati kreiranje i optimizovanje softvera za kompletan Apple ekosistem.

Izvor: Apple

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Počela je proizvodnja Snapdragon 875 čipseta u TSMC-ovom 5nm procesu

TENAA potvrđuje sistem sa dve kamere za Honor X10 Max

10203
10205
10206
10207
10208
10209