Greška

Došlo je do greške.

Apple, Microsoft, Google i Amazon kupovali ilegalno zlato

26.07.2022 14:27 | 0 Biznis IT
Apple, Microsoft, Google i Amazon kupovali ilegalno zlato

U ljubavi, ratu, a izgleda i u tehnološkom razvoju sve je dozvoljeno ukoliko ste dovoljno veliki i moćni. Kako prenosi Reuters, neke od trenutno vodećih kompanija u svetu tehnologije identifikovane su kao glavni kupci ilegalno dobavljenog zlata iz amazonske prašume.

Dežurni krivci

Javno dostupni dokumenti navode četiri kompanije, Amazon, Apple, Microsoft i Google kao kompanije koje su od italijanske firme Chimet kupovali zlato kako bi ga iskoristili u svojim proizvodima, najpre na metalnim štampanim pločama. Međutim, prema navodima odseka za istraživačko novinarstvo Reporter Brasil, savezna policija u Brazilu optužila je upravo kompaniju Chimet kako je zlato u vrednosti od čak 385 miliona dolara kupila između 2015. i 2021. godine od "CHM do Brasil", koja je najverovatnije došla u posed ovog dragog metala putem ilegalnih kanala. Naravno, CHM do Brasil negirao je ove tvrdnje.

Nakon toga krenulo je upiranje prstom. Prvo su zvaničnici iz Chimet rekli kako su prekinuli svaku saradnju sa "CHM do Brasil" tokom oktobra prethodne godine nakon što su se pojavili prvi navodi o metodama uz pomoć kojih je ova kompanija došla do zlata. Naravno, ne sumnjamo ni da bi gorepomenuta četiri tehnološka giganta mogli da se pozovu na “neznanje” i kako bi izjavili da pojma nisu imali kojim kanalima je zlato došlo do njih. Sami procenite da li bi to bila istina.

IT_gold_2.jpg

Ovakvim potencijalnim tvrdnjama pomogla je i kompanija Chimet čiji su predstavnici izjavili i kako nikada nisu poslovali direktno sa njima i kako su svoje zlato prodavali bankama, čija imena nisu naveli, kako bi se ono dalje distribuiralo. Međutim, to ne menja činjenicu kako je brazilska savezna policija pronašla vezu između njih i samog izvora zlata.

Zlato skuplje i od novca

Nelegalno iskopavanje zlata doživelo je ogroman porast u Brazilu od trenutka kada je 2019. predsednik postao Džair Bolsonaro. Jedan od njegovih ciljeva bio je odobravanje iskopavanja zlata na zabranjenoj teritoriji, što Amazon svakako jeste. U tome još uvek nije uspeo, a u ovom trenutku nelegalno i neregulisano iskopavanje zlata ne samo što uništava delove prašume, već i zagađuje reku i rečni svet zbog ispuštanja velikih količina žive koja se koristi u procesu ispiranja zlata. Na kraju, rudari su nasilno uklanjali domorodačke zajednice sa teritorija za iskopavanje. Ali mala je to cena za najnoviji telefon u džepu...


Izvor: Reuters' 

Samsung zvanično isporučio prve čipove u 3 nanometra

iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max stižu sa boljom i bržom memorijom

10604
10605
10606
10607
10608
10609