Greška

Došlo je do greške.

Apple koristi Samsung memoriju, zbog trgovinskih sankcija izbacuje kineske komponente

21.11.2022 19:43 | 0 Biznis IT
Apple koristi Samsung memoriju, zbog trgovinskih sankcija izbacuje kineske komponente

Lanac snabevanja kompanije Apple naišao je na određene probleme i privremenu blokadu, a kompanija pokušava da preveziđe ovu poteškoću, nabavkom memorijskih čipova za iPhone telefone, direktno od Samsunga. Zbog takve situacije Samsung će pokriti 40% ukupnih potreba memorijskih čipova za proizvodnju novih iPhone modela.

Apple je prvobitno nameravao da nabavi 128-bitnu 3D NAND fleš memoriju od kineskog dobavljača Yangtze Memory Technologies (YMTC) i koristi upravo ovu memoriju u iPhone uređajima koji se prodaju u Kini. To bi se desilo još ove godine da nije intervenisala američka vlada. Pod pretpostavkom da je ugovor dobio zeleno svetlo, Apple bi navodno nabavio oko 40 odsto svih memorijskih čipova za iPhone od IMTC-a.

Umesto toga, kompanija iz Kupertina sada mora da se osloni na Samsung, jednog od najvećih proizvođača NAND memorije na svetu i da preusmeri 40 odsto ukupnih narudžbi iPhone čipova, navodi DigiTimes. Samsung već isporučuje miline ekrana za Apple iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max , a dodatne narudžbine  znače da će Apple više zavisiti od svog najvećeg rivala na tržištu pametnih telefona, a što je situacija koju Apple ne gleda blagonaklono.

Ranije smo izvestili da zbog strože kontrole izvoza, IMTC više ne može da snabdeva Apple memorijskim čipovima za iPhone. Ministarstvo trgovine SAD već istražuje IMTC jer je prekršio zakon, prekršivši kontrolu izvoza prodajom Huawei-u, proizvođaču telefona koji je već doživeo jednu od najgorih trgovačkih sankcija koja može da zadesi jednu tehnološku firmu.

samsung_nand_memorija.jpg

Sa druge strane Samsung raspolaže ogromnim resursima, a s obzirom na obim proizvodnje koji ima Apple, i jedni i drugi bi mogli izvući korist. Sa jedna strane će Samsung povećati proizvodnju, dok naplaćuje manje svom partneru zbog sigurnih isporuka čipova koje će obezbediti ogromna produkcija Apple uređaja.

Dve japanske firme, Western Digital i Kioxia, trenutno su deo Apple lanca snabdevanja memorijskim čipovima za iPhone, a korejska firma SK Hynix pokriva preostale porudžbine. Nejasno je koliko Samsung može da “pokrije” Apple potrebe u narednim mesecima, ali sve će doći na videlo u skorijoj budućnosti!

Vivo X90 Pro+ dolazi sa brutalnim kamerama i novim Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom

Facebook uvodi novi alat za zaštitu tinejdžera i njihove privatnosti

10604
10605
10606
10607
10608
10609