Greška

Došlo je do greške.

Apple je prodao rekordan broj MacBook uređaja u poslednjem kvartalu, Lenovo i dalje prvi

04.11.2021 14:45 | 0 Biznis IT
Apple je prodao rekordan broj MacBook uređaja u poslednjem kvartalu, Lenovo i dalje prvi

 

Apple je vratio nešto od svog prodajnog momentuma MacBook-a u prošlom kvartalu zahvaljujući popustima na MacBook Air, prema istraživačkoj firmi Strategy Analytics. Kompanija je prodala rekordnih 6,5 miliona MacBook-a u trećem kvartalu 2021. godine, što je 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu - što je bez sumnje doprinelo njenom blockbuster Mac kvartalu. U međuvremenu, prodaja Chromebook-a je opala po prvi put od početka pandemije, izvestio je IDC.

Prodaja laptopova je generalno porasla za osam odsto u odnosu na prošlu godinu na 66,8 miliona jedinica, uglavnom zbog komercijalne prodaje i kupovine u obrazovne svrhe (zbog pandemije, jelte). Tome su delimično doprineli „veći popusti na premium proizvode kao što su MacBook Air i prenosivi računari za igre“, navodi Strategy Analytics.

Prodaja je mogla biti i veća da nije bilo nedostatka komponenti i većih troškova transporta koji su podigli cene i izazvali određena kašnjenja. Lenovo je bio na vrhu liste prodaje četvrti kvartal zaredom sa 15,3 miliona isporučenih jedinica, a HP, Dell, Apple i ASUS zaokružuju prvih pet.

 

StrategyAnalytics.jpg

 

Međutim, prema IDC-u, prodaja Chromebook-a i tableta nije išla tako dobro. Prodaja Chromebook-a je pala za 29,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu na 6,5 miliona jedinica, uglavnom zahvaljujući „zasićenosti“ tržišta obrazovanja. „Mnoge škole i vlade su potrošile svoje budžete da obezbede uređaje za učenje na daljinu, a čak su i potrošači agresivno kupovali uređaje za učenje 2020. godine“, napisala je kompanija. Lenovo je ponovo bio na vrhu liste prodaje Chromebook-a, a slede Acer, Dell, HP i Samsung.

Prodaja tableta je usporila za 9,4 odsto na 42,3 miliona jedinica, zbog smanjene potražnje i ograničene ponude. Izuzetak od tog trenda bio je Apple, koji je zabeležio rast prodaje iPad-a za 4,6 odsto u odnosu na prošlu godinu na 14,7 miliona jedinica. To je dominantno u ovoj kategoriji, pošto je Samsung prodao nešto više od polovine tog broja (7,5 miliona), a slede Amazon, Lenovo i Huawei.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung će navodno predstaviti 5nm čipset donjeg segmenta sledeće nedelje

HP Omen 27c zakrivljeni gejming monitor najavljen sa brzinom osvežavanja od 240 Hz, podrškom za HDR400

10604
10605
10606
10607
10608
10609