Greška

Došlo je do greške.

Apple izbacio poslednju Intel komponentu iz M2 MacBook Air modela

26.07.2022 20:30 | 0 Mobile
Apple izbacio poslednju Intel komponentu iz M2 MacBook Air modela

najnovijem MacBook Air modelu baziranom na poslednjoj generaciji M2 procesora, Apple je zamenio i poslednji deo Intel elektronike koji je do sada koristio u svojim prenosnim računarima i time potpuno prekinuo snabevanje od nekada neprikosnovenog proizvođača osnovnih komponenti za prenosne personalne računare.

Defintivni raskid sa Intel čipovima

Prema navodima macrumors.com websajta, sa štampane ploče M2 MacBook Air modela je uklonjen i poslednji ostatak Intelove elektronike u vidu mikrokontrolera koji je bio zadužen za rad USB i Thunderbolt portova. On je zamenjen sopstvenim rešenjem u vidu samostalno dizajniranog kontrolera od strane Apple-a, što znači definitivni raskid sa praksom upotrebe bilo kakvih čipova koji dolaze iz pogona Intela. Tako se za novi MacBook Air može tvrditi kako je to kompletan Apple proizvod – od glave do pete!

Nešto ranije ovog meseca, websajt koji se bavi popravkom notebook računara objavio je prilog u kome su rasklapali najnoviji M2 MacBook model, otkrivši do detalja kako izgleda novi, potpuno redizajnirani Apple ultrabook iznutra. Jedan svakako bitan detalj je ostao neprimećen, a tiče se upravo činjenice da za razilku od prethodnih Mac-ova, novi MacBook Air je potpuno “očišćen” od Intel logike i da je po prvi put korišćen USB i Thunderbolt kontroler dizajniran po Apple zahtevima.

O ovom kontroleru trenutno nema dodatnih informaciju u smislu da li je u pitanju originalni Apple čip ili rešenje nekog od nezavisnih proizvođača, bliskih partera kompanije Apple. Ranije je već bilo više puta najavljeno kako Apple planira da zameni jedinu preostalu Intel komponentu sa sopstveno razvijenom verzijom kontrolera dizajniranog u okvirima samog Apple-a. To se na kraju i desilo, ali ne na M1 modelima kako je bilo prvobitno planirano, već nešto kasnije, sa dolaskom novih M2 MacBook modela.  

Ultra zoom kamera na Galaxy S23 Ultra ostaje nepromenjena

Premijum prenosni zvuk - HUAWEI FreeBuds Pro 2 recenzija

10104
10105
10106
10107
10108
10109