Greška

Došlo je do greške.

Apple će morati da plati 300 miliona dolara u sporu oko LTE patenta

15.08.2021 12:48 | 0 Biznis IT
Apple će morati da plati 300 miliona dolara u sporu oko LTE patenta


Apple će drugoj kompaniji morati da plati pozamašan iznos kako bi nastavio da koristi određene bežične tehnologije. Bloomberg i The Register izveštavaju da je porota u Teksasu utvrdila da Apple mora da plati 300 miliona dolara patentnoj firmi Optis, zbog navodnog kršenja patenata koji pokrivaju LTE mobilnu uslugu na uređajima kao što su iPhone i iPad. Porota je Optisu tokom 2020. godine dodelila nešto više od 506 miliona dolara odštete, ali je tadašnji sudija je naložio suđenje samo za odštetu zbog zabrinutosti da raniji porotnici nisu razmatrali da li je zahtev pošten za patente zasnovane na standardima.

Optis takođe preti Apple-u u Velikoj Britaniji, gde se nada da će postaviti globalnu stopu naknada koja bi mogla da dostigne do sedam milijardi dolara. Patenti ove firme dolaze od drugih kompanija, uključujući LG, Panasonic i Samsung.

 

Pogledajte još: IDC: Apple i dalje dominira na tržištu tablet uređaja


Apple i dalje namerava da se bori protiv ove odluke. Tehnološki gigant je optužio Optis da je patentni trol u svom saopštenju, uz napomenu da kompanija postoji samo kako bi tužila kompanije koje koriste kupljene patente. Apple će se i dalje opirati naporima Optisa da dobije "nerazumne naknade" za patente.

Kako The Register beleži, isplata odštete od 300 miliona dolara jedva će ostaviti traga na Apple-ovim finansijama. Kompanija je ostvarila 21,7 milijardi dolara neto prihoda samo u svom poslednjem tromesečju. Zabrinutost je, naravno, u tome da bi Optis mogao da dobije redovna plaćanja naknade koja bi mogla povećati Apple-ove troškove i cene hardvera.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung Galaxy A03s se pojavio na novim renderima

Xiaomi je predstavio novo postolje za 100W bežično punjenje

10604
10605
10606
10607
10608
10609