Greška

Došlo je do greške.

Apple platio odštetu od 50 miliona dolara zbog loše tastature

21.07.2022 18:38 | 0 Biznis IT
Apple platio odštetu od 50 miliona dolara zbog loše tastature

Apple je, kako ova kompanija samo to ume, sa velikom pompom najavila svoju novu “butterfly” (leptir) tastaturu 2015. godine sa potpuno redizajniranim oblikom tastera koji bi doneli do tada neviđenu ergonomiju unutar tankog kućišta njihovih laptopova. Sedam godina kasnije čini se da je ova tastatura, kako navodi BBC, ipak bila daleko od idealne.

Ko je tužio Apple?

“Butterfly”, iliti “leptir” tastatura kompanije Apple predstavljena je sa novim mehanizmom zaduženim za registrovanje pritiska tastera koji je ovom proizvođaču omogućio da smanji visinu samih tastera za otprilike 40%. Međutim, prilikom svakodnevnog korišćenja ubrzo su se pojavili problemi kod velikog broja korisnika poput lošeg odziva tastera nakon izlaganja malim količinama prašine i mrvica.

Apple je zbog navedenih problema 2019. godine predstavio redizajniranu verziju ove tastature, ali korisnici su do tada već podneli tužbu u Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država u San Hozeu u Severnoj Kaliforniji. Osnova tužbe bila je kako je kompanija znala i od korisnika sakrila činjenicu da je njihova “leptir” tastatura mnogo više podložna kvarovima u odnosu na druge tastature dostupne na tržištu laptopova.

butterfly.jpg

Tužba se odnosi na tastature koje su bile deo MacBook, MacBook Air i MacBook Pro prenosivih računara koji su proizvedeni između 2015. i 2019. godine i prodati u saveznim državama Kalifornija, Florida, Ilinoj, Mičigen, Nju Džerzi, Njujork i Vašington.

Kakvi su detalji nagodbe?

Juče, kompanija Apple rešila je da se nagodi sa podnosiocima tužbe u iznosu od 50 miliona dolara, ali tom prilikom nije priznala da je počinila nikakvu nepravdu i da nije svesno sakrila informacije o (ne)izdržljivosti svoje “leptir” tastature. U ovom trenutku predložena nagodba još uvek nije odobrena od strane samog suda. Ukoliko bude odobrena, korisnici će dobiti sledeće iznose novčanih nadoknada:

  • Novčana nadoknada u iznosu od 300 do 395 dolara ukoliko je korisnik mora da zameni više od jedne celokupne tastature.
  • Novčana nadoknada u iznosu od 125 dolara ukoliko je korisnik zamenio samo jednu celokupnu tastaturu.
  • Novčana nadoknada u iznosu od 50 dolara ukoliko je korisnik zamenio samo kapice na tasterima svoje tastature.

Netflix izgubio skoro milion pretplatnika u drugom tromesečju 2022. godine

Druga strana rata u Ukrajini: vojnici iza računara rade ono što pešadija ne može

10604
10605
10606
10607
10608
10609