Greška

Došlo je do greške.

Apple ne želi da se dovodi ni u kakvu vezu sa Tajvanom

09.08.2022 12:07 | 0 Biznis IT
Apple ne želi da se dovodi ni u kakvu vezu sa Tajvanom

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu, tačnije Republici Kini (na Tajvanu), uzdrmala je svetsku političku scenu, Kina se uzjogunila, a talase tih još uvek sitnih potresa osećaju svi. Sjedinjene Američke Države na papiru podržavaju kinesku pretenziju na tajvansko tle, a to očigledno podržavaju i američke kompanije. Kako javlja Endgadget, Apple nije voljan da se na bilo koji način poveže sa Tajvanom, pa čak ni posredstvom veoma kratkog teksta.

Korektna nomenklatura

Prema dostupnim i, naglašavamo, nezvaničnim navodima (ali, gde ima dima…) kompanija Apple uputila je zvaničnu “molbu” proizvođačima komponenti za svoje uređaje sa Tajvana kako ne žele da vide bilo kakav pomen imena Tajvan na bilo kojoj komponenti koja do njih stigne.

SAD Kina

Dobro, ne sme Tajvan, ali šta sme? Dakle, ukoliko proizvodite komponente za Apple, na njih možete postaviti kako je ta komponenta napravljena u “Kineskom Tajpeju” ili u “Tajvanu, Kina”. Dakle, obrni-okreni, mora se naglasiti da nikako ne sarađujete sa proizvođačima iz “nepostojeće i nelegitimne” države Tajvan, već striktno sa onim Tajvanom koji je neodvojivi deo Narodne republike Kine. Izgleda da su oni silni manevri avionima i mornaricom urodili plodom.

Razlozi za oprez

Šalu na stranu, situacija oko celokupne posete Nensi Pelosi Tajvanu ostaje i dalje veoma delikatna. Zvanično, Sjedinjene Američke Države još od 1979. Godine prepoznaju pretenziju Narodne republike Kine na Tajvan kao na svoju teritoriju, a to je politika koja traje do dan danas, makar na papiru. Zašto pogoršavati odnose sa Kinom ukoliko nema potrebe? Pogotovo dok sa druge strane bez problema sarađujete sa TSMC, kompanijom koja proizvodi gro procesorskih čipova za američke kompanije po njihovom dizajnu. TSMC je najvrednija kompanija u celoj Aziji, a kao što znate, naziv je skraćenica od Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Čipovi

Takođe, država Kina ima svo pravo da odbije isporuku svih proizvoda koji na sebi nose ime “Tajvan” ili “Republika Kina”, što je naziv koji sugeriše na davnašnju pretenziju Tajvana da je jedini legitimni naslednik Kine u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Ukoliko Apple, kao i Intel, Nvidia i mnogi drugi žele svoje komponente, ne sumnjamo da će i oni morati da se povinuju ovim zahtevima. A za sve to vreme vojne vežbe se nastavljaju.

Čipovi menjaju fitnes narukvice i prate vaše zdravlje

Netflix igre su potpuni promašaj, igra ih manje od 1% pretplatnika

10604
10605
10606
10607
10608
10609