Greška

Došlo je do greške.

Apple je prestigao Samsung po prodaji telefona po prvi put od 2016. godine

23.02.2021 13:30 | 0 Biznis IT
Apple je prestigao Samsung po prodaji telefona po prvi put od 2016. godine


Samsung je godinama dominirao tržištem pametnih telefona. S obzirom na to da proizvodi široku paletu telefona, od premijum do budžetskog segmenta, dominacija južnokorejske kompanije ne predstavlja iznenađenje. Međutim, prema najnovijim izveštajima sa tržišta, čini se da je Apple prvi put od 2016. godine uspeo da prestigne Samsung.

Prema navodima istraživačke kompanije Gartner, Apple-ov rast je na godišnjem nivou iznosio 14,9%, dok je Samsung zabeležio pad prodaje za 11,8% u istom periodu. Gledajući 2020. godinu, Apple je ostvario rast od 3,3 procenta, dok je Samsung ima pad od 14,6 odsto. Ovo je prilično zanimljivo ako znamo da Apple prodaje samo nekoliko iPhone modela, u poređenju sa Samsungom koji ima širu rasprostranjenost na tržištu.

 

Pogledajte još: Samsung najavljuje 50MP ISOCELL GN2 kamera senzor sa Dual Pixel Pro tehnologijom


Prema navodima Anshula Gupte, višeg direktora istraživanja u Gartneru, izgleda da je 5G pomogao u podsticanju potražnje za pametnim telefonima čak i tokom ekonomske krize koju je izazvala pandemija. "Prodaja većeg broja 5G pametnih telefona i pametnih telefona iz nižeg i srednjeg segmenta smanjila je pad tržišta tokom 2020. Iako su potrošači ostali oprezni u trošenju resursa, 5G telefoni i funkcije pro kamera su ohrabrile krajnje korisnike da u ovom periodu kupe nove pametne telefone ili nadograde svoje trenutne uređaje".

Ostaje da se vidi da li će Apple uspeti da održi svoje vođstvo ili će Samsung moći da se oporavi. Raniji izveštaji sugerišu da bi kineski proizvođači telefona, kao što su Xiaomi ili Oppo, mogli eventualno dominirati na tržištu sada kada Huawei polako gubi tržišno učešće koje je imao.

Izvor: 9to5Mac

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung najavljuje 50MP ISOCELL GN2 kamera senzor sa Dual Pixel Pro tehnologijom

Google Pixel 5a bi mogao imati prepoznatljiv dizajn i dve kamere na poleđini

10604
10605
10606
10607
10608
10609