Greška

Došlo je do greške.

Apple ima problema sa 5G čipovima

30.06.2022 10:02 | 0 Biznis IT
Apple ima problema sa 5G čipovima

Čudni su putevi tehnološkog sveta. Sa jedne strane, Qualcomm je tužio Apple zbog korišćenja patentiranih tehnologija u iPhone, iPad, i Apple Watch uređajima. Naravno, Apple nastoji da se što više udalji od saradnje sa ovom kompanijom, pa tako aktivno rade na razvijanju sopstvenog 5G modema. Međutim, kako prenosi portal AppleInsider, stvari ne idu baš glatko.

Problemi

Kompanija Apple već godinama, najverovatnije od 2019, radi na razvoju sopstvenog “in-house” 5G modema. Razlozi za to su mnogi, od želje za apsolutnom samostalnošću u odnosu na svoje partnere, do mogućnosti da kontroliše svaki deo proizvodnog procesa i modifikuje ovu komponentu kako bi se što bolje uklopila u ekosistem planiranih uređaja. Međutim, iako se na 5G čipu radi već neko vreme i iako postoje naznake napretka, ovaj čip se neće pojaviti u iPhone 15 seriji uređaja kako se prvobitno očekivalo.

Ove informacije donosi poznati analitičar koji pomno prati sva dešavanja vezana za kompaniju Apple, Ming-Či Kuo. Prema njegovim rečima, “Razvijanje 5G modema od strane kompanije Apple još uvek nije uspešno, pa će Qualcomm nastaviti snabdevanje 5G čipova”. Jedna od retkih situacija kada ne ide sve po loju za Apple.

iPhone13_1.jpg

Qualcomm jedino rešenje

Ovaj poznati analitičar dalje navodi kako “Qualcomm proizvodi 100% 5G čipova za Apple, što će ovoj kompaniji finansijski pomoći da se pripremi za smanjenje prihoda onog trenutka kada Apple uspe da dizajnira svoj 5G modem”.

Dakle, Apple ne odustaje, a ništa manje nismo ni očekivali od njih. Jedini problem u ovom trenutku jeste mogućnost da Qualcomm podigne cenu ovih čipova i samim tim utiče na povećanje cene Apple mobilnih uređaja. Naravno, sve to je za sada u domenu spekulacija. Činjenica jeste da 5G modem kompanije Apple još uvek nije sprema i da se ne zna kada će biti spreman. Do tada, šuška se i da bi Apple mogao da pređe na TSMC 5G čipove, što bi bio veliki udarac za Qualcomm, ali ni za to nećemo morati dugo da čekamo, jer već za nekoliko meseci nam stiže iPhone 14, kada će sve oko 5G i novih tehnologija biti kristalno jasno.

Nvidia predstavila alat koji pretvara fotografije u 3D objekte

Huawei predstavio nove premijum slušalice i moćne MateBook laptopove

10604
10605
10606
10607
10608
10609