Greška

Došlo je do greške.

Apple će se snadbevati TSMC čipovima iz fabrike u Arizoni

16.11.2022 12:15 | 0 Biznis IT
Apple će se snadbevati TSMC čipovima iz fabrike u Arizoni

Apple će u velikoj meri koristiti kapacitete postrojenja TSMC fabrike u Arizoni za proizvodnju svojih čipova, a koja je trenutno u izgradnji i trebalo bi da počne sa radom 2024. godine, rekao je šef kompanije Tim Kuk zaposlenima na internom sastanku u Nemačkoj, prenosi Blumberg. Ovim potezom Apple želi da smanji zavisnost od proizvodnih kapaciteta TSMC-a lociranih na Tajvanu, iako će kompanija verovatno nastaviti da nabavlja vrhunske SoC modele sa Tajvana u dogledno vreme.

„Već smo doneli odluku o kupovini i nabavci čipova iz fabrike u Arizoni, a proizvodni kapaciteti u Arizoni biće u funkciji počev od 2024. godine, tako da imamo oko dve godine da se organizujemo i pripremimo na pravi način, mada je veoma moguće da se to i ranije desi“, citirana je je izjava prvog čoveka kompanije Apple. „Takođe, u planu je da se nešto slično desi i u Evropi. Siguran sam da ćemo u dogledno vreme imati procesore koji će stizati iz Evrope u skladu sa činjenicom da ti planovi postaju sve očigledniji.

S obzirom na tenzije između Kine, Tajvana i SAD, proizvodnja čipova na Tajvanu se u ovom trenutku smatra sve većim geopolitičkim rizikom. Šef kompanije Apple vodi se pragmatičnom logikom i želi da smanji rizike za kompaniju, iako će se i dalje oslanjati na proizvodnju i usluge kompanije TSMC.

Apple je najveći kupac TSMC-a koji većinu svojih čipova proizvodi upravo u pogonima TSMC-a još od 2014. Godine. Kao rezultat toga, kompanija nastoji pre drugih da usvoji najnovije proizvodne tehnologije TSMC-a. Prema poslednjim informacijama upravo će Apple biti prvi koji će koristiti 3nm čipove na bazi najnovije TSMC N3 (3nm-klasa) tehnologije za proizvodnju svojih premijum SoC modela procesora u sledećoj godini. U međuvremenu, TSMC fabrika u Arizoni će praviti čipove koristeći već proverenu N5 tehnologiju, uključujući: N5, N5P, N4, N4P i N4Ks.

Važno pitanje u vezi sa izvorima snadbevanja Apple čipova iz TSMC-ove fabrike u Arizoni jeste kakve čipove kompanija planira da koristi u budućnosti. Apple trenutno eksploatiše N5, N5P i N4 za izradu različitih SoC rešenja za svoje mobilne uređaje i računare. Ipak, pitanje je da li će budući proizvodi kompanije Apple u 2024 i 2025. nastaviti da se oslanjaju na postojeću tehnologiju.

apple_tsmc_saradnja.jpg

Apple ima tendenciju da koristi svoje SoC-ove godinama nakon uvođenja različitih proizvoda. Na primer, A14 Bionic čip koji se koristio za iPhone 12, sada je u iPad-u 10. generacije. Drugi SoC modeli iz pametnih telefona prethodne generacije, pokreću neke od trenutno aktuelnih uređaja kao što su Apple TV (A15 Bionic) ili Studio Display LCD (A13 Bionic). Sa velikom dozom verovatnoće može se pretpostaviti da će Apple nastaviti sa upotrebom postojećih SoC čipova i za neke od svojih proizvoda koji će biti aktuelni u periodu od 2024. do 2025. Takođe, Apple ima mnoštvo minijaturnih SoC i SiP rešenja koje trenutno koristi u svojim slušalicama i satovima, tako da bi kompanija potencijalno mogla da ih proizvodi u TSMC-ovoj fabrici u Arizoni, pod uslovom da postoje i odgovarajuća proizvodnja ovih uređaja na teritoriji SAD-a, što je sve samo pretpostavka u ovom trenutku.

Sve izneto je u domenu špekulacija koje u pozadini imaju isti motiv - smanjenje zavisnosti od uvoza kritičnih komponenti za izradu Apple uređaja i nastojanja da se deo proizvodnje vrati u matično okruženje. Do ovog trenutka, ni Apple, a ni TSMC nisu komentarisali čitavu priču jer su planovi proizvodnje među najbolje čuvanim poslovnim tajnama.

MediaTek želi deo Windows ARM tržišnog kolača

GeForce RTX 4080 startuje danas, hoće li konačno ogrejati prozebla gejmerska srca

10604
10605
10606
10607
10608
10609