Greška

Došlo je do greške.

Apple će predstaviti svoj auto 2026. godine: cena ispod 100.000 dolara, bez autonomne vožnje

07.12.2022 15:03 | 0 Biznis IT
Apple će predstaviti svoj auto 2026. godine: cena ispod 100.000 dolara, bez autonomne vožnje

U poslednjih nekoliko godina nekoliko puta smo čuli najave da će Apple Car da stigne na tržište između 2024. i 2028. godine. Prema najnovijim informacijama koje prenosi 9to5Mac, Apple će svoj auto predstaviti tokom 2026. godine, a od novih informacija, izveštaj navodi poseban Apple čip, cenu ispod 100.000 dolara i nedostatak opcije za autonomnu vožnju u trenutku predstavljanja.

Tokom poslednjih sedam godina mnogo se pričao Apple Car, takozvanom project Titan, kako ga Apple interno vodi. Još 2017. godine, nakon nekoliko godina rada, izgledalo je da je Apple odustao od proizvodnje fizičkog vozila i da je spreman da se fokusira na softver za autonomno vozilo. Međutim, krajem 2020. godine, Apple se vratio radu na proizvodnji stvarnog automobila koji pokreće sopstveni softver.

Neki izveštaji sugerisali su lansiranje tokom 2024., dok drugi kažu da će to verovatno biti 2028. ili čak kasnije. Kružile su glasine da Hyundai i Kia rade na postizanju dogovora o proizvodnji vozila, ali je to kasnije odbačeno.

Početkom 2021, Bloomberg je izveštavao da će lansiranje Apple automobila verovatno biti lansirano između 2026. i 2028. i potvrdio je neke izveštaje da Apple teži dizajnu fokusiranom na samostalnu (autonomnu) vožnju.

Apple Car

Izvor: Shutterstock

Nema autonomne vožnje pri lansiranju

Prema najnovijem izveštaju, najnovije na projekat Titan je skalirao očekivanja, pa na početku ne očekujemo potpuno autonomnu vožnju, da bi se dao prioritet stavljanju vozila na tržište. Raniji izveštaji sugerisali su da je Apple možda težio potpuno autonomnom dizajnu bez volana ili nožnih komandi.

„U značajnoj promeni za projekat, kompanija sada planira manje ambiciozan dizajn koji će uključivati volan i pedale i podržavaće samo pune autonomne mogućnosti na autoputevima“, rekli su neimenovani izvori kompanije Apple.

„Apple trenutno planira da razvije vozilo koje omogućava vozačima da obavljaju druge zadatke – recimo, da gledaju film ili igraju igre – dok su na autoputu, i da budu upozoreni dovoljno brzo, da pređu na ručnu kontrolu ako stignu na gradske ulice ili naiđu na loše vreme. Kompanija je u početku razgovarala o pokretanju ove funkcije u Severnoj Americi, a zatim o njenom poboljšanju i proširenju tokom vremena.“

Apple Car cena i premijera

Izvori bliski kompaniji kažu da je lansiranje odloženo sa 2025. na 2026. godinu, i da je cilj da se cena vozila spusti ispod 100.000 dolara, što je odlučeno nakon što je prethodno razmatrana cena veća od 120.000 dolara.

Apple čip

Kada je u pitanju Apple čip, očekuje se da će čip za Apple automobil biti podjednako jak „kao četiri najkvalitetnija Apple Mac čipa zajedno“.

AppleM1.jpg

„Srce Apple tehnologije je moćan kompjuterski sistem – kodnog imena Denali, i poseban niz senzora. Čip je blizu stanja u kojem je spreman za proizvodnju, iako bi Apple mogao da ga smanji i prilagodi novom proizvodnom procesu pre lansiranja automobila kako bi smanjio troškove.

Dizajn

Bloomberg izvori kažu da Apple još uvek nije pristupio dizajnu svog prvog vozila i da tim još uvek radi u fazi „pre-prototipa“. „Kompanija ima za cilj da pripremi dizajn do sledeće godine i postavi ključne karakteristike do kraja 2024. godine. Nakon toga je plan da se automobil stavi na opsežna testiranja tokom 2025. godine.”

Zajedno sa prelaskom sa autonomnog, na dizajn u kojem je vozač ključ, za Apple se kaže da se okrenuo od više „unutrašnjosti nalik limuzini“ sa putnicima okrenutim jedni prema drugima na klasičan raspored.

Klasa u svakom pogledu - Bang & Olufsen Beosound Balance

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

10604
10605
10606
10607
10608
10609