Greška

Došlo je do greške.

Androidov sigurnosni propust omogućava napadačima da šalju malware preko Bluetootha

10.02.2020 10:11 | 0 Software/Web
Androidov sigurnosni propust omogućava napadačima da šalju malware preko Bluetootha


Sigurnosni istraživači iz ERNW-a su ukazali na ranjivost, pod nazivom BlueFrag, koja napadačima omogućava da tiho isporuče malware i kradu podatke sa obližnjih telefona koji koriste Android 8 Oreo ili Android 9 Pie.

Napadaču je potrebno samo da zna Bluetooth MAC adresu mete, a to je ponekad lako zaključiti na osnovu WiFi MAC adrese. Prema navodima ERNW-a, žrtva čak neće ni znati da se napad dogodio. Dobra vest je da BlueFrag ne radi na Androidu 10.

Korisnici se mogu zaštititi tako što će instalirati sigurnosnu zakrpu za februar 2020. godine. Takođe, s obzirom na to da je napad povezan sa Bluetooth-om, korisnik bi morao da bude relativno blizu napadaču, što bi mogao biti najveći problem na javnim mestima gde postoji veliki broj potencijalnih meta.

Problem leži u tome što je najveći broj uređaja, koji su pogođeni ovom ranjivošću, ili izgubio podršku za novija softverska ažuriranja ili ih ne dobija redovno. Veliki broj Android korisnika ima verzije Androida koje su starije od "desetke", što bi potencijalno mnoge od njih moglo izložiti napadima u narednim godinama.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Pojavio se promotivni baner za Honor 9X Lite

Potvrđen datum predstavljanja Realme X50 Pro 5G telefona

10504
10505
10506
10507
10508
10509