Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacija za skeniranje barkoda, malware-om je potencijalno ugrozila 10 miliona uređaja

10.02.2021 15:55 | 0 Software/Web
Android aplikacija za skeniranje barkoda, malware-om je potencijalno ugrozila 10 miliona uređaja


Postoje aplikacije za svakakve namene, čak i za jednostavne stvari poput skeniranja barkodova. zapravo, takve aplikacije su zapravo prilično popularne za šta je dokaz i Barcode Scanner koji je instaliran preko 10 miliona puta.

Međutim, ispostavilo se da se aplikacija pokazala kao zlonamerni softver i prema rečima firme Malwarebytes, veruje se da je kao rezultat malicioznih namera aplikacija mogla da zarazi čak 10 miliona korisnika.

Ipak, aplikacija nije kreirana sa ciljem da bude zlonamerna. Međutim, izgleda da je u najnovijem ažuriranju aplikacije zlonamerni kod ubačen i korisnici koji su instalirali aplikaciju počeli su da primećuju čudne stvari koje se dešavaju sa njihovim telefonima. Ovo je u početku otkrio korisnik Anon00, a Malwarebytes je to potvrdio.

 

Pogledajte još: Imamo prvi uvid u Android 12 redizajn, stiže ove godine


Google je od tada uklonio aplikaciju iz Play Store-a, ali činjenica da je instalirana preko 10 miliona puta znači su mnogi korisnički uređaji od tada najverovatnije inficirani malware-om. Čak i ukoliko izbrišete aplikaciju, ne postoji garancija da je vaš telefon potpuno bezbedan. Korisnici će možda morati da preuzmu alatku za uklanjanje malware-a ukoliko žele da otklone pretnju.

Zanimljivo je i pomalo zastrašujuće, da je aplikacija bila dostupna u Play Store-u, kao i da je zlonamerni kod bio toliko pametno sakriven da ga čak ni Google-ovi sistemi nisu registrovali.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Potvrđeno je da će Xiaomi Redmi Note 10 biti ozvaničen u martu

Samsung proširio mogućnosti aplikacije SmartThings Find sa Galaxy SmartTag opcijom

10504
10505
10506
10507
10508
10509