Greška

Došlo je do greške.

Android 12L najavljen za sklopive uređaje i uređaje sa velikim ekranom

28.10.2021 12:49 | 0 Software/Web
Android 12L najavljen za sklopive uređaje i uređaje sa velikim ekranom

 

Na Android Dev Summit 2021 događaju, koji je počeo sinoć, Google je najavio novu verziju Androida 12. Nazvan Android 12L, ovo je OS napravljen za uređaje sa velikim ekranom kao što su Android tableti, sklopivi i ChromeOS uređaji. Ovo je deo Google-ovog smanjenja funkcija za Android 12, napravljen za uređaje sa velikim ekranom.

U poslednjih 12 meseci aktivirano je skoro 100 miliona novih Android tableta – rast od 20% na godišnjem nivou, dok je ChromeOS porastao za 92%. Trenutno postoji preko 250 miliona aktivnih uređaja sa velikim ekranom koji koriste Android. Novi Android 12L je dizajniran da iskoristi prednosti ovih miliona uređaja sa velikim ekranom.

Android 12L pregled, karakteristike
Android 12L će doneti neke promene na većim ekranima kao što su obaveštenja, brza podešavanja, zaključani ekran, pregled, početni ekran i još mnogo toga. Na primer, na ekranima iznad 600 dp, senka za obaveštenja, zaključani ekran i druge sistemske površine koriste novi raspored sa dve kolone da bi iskoristili prednost oblasti ekrana. Ugrađene aplikacije će takođe biti prilagođene da iskoriste prednosti korisničkog interfejsa.

Na velikom ekranu, Android 12L će ponuditi moćniji i intuitivniji multitasking. 12L će imati novu traku zadataka (slično Windows-u i macOS-u) na dnu ekrana koja će korisnicima omogućiti trenutno otvaranje/prelazak na omiljene aplikacije u hodu. Traka zadataka takođe čini režim podeljenog ekrana intuitivnijim – prevucite i otpustite sa trake zadataka da biste pokrenuli aplikaciju u režimu podeljenog ekrana. Da bi režim podeljenog ekrana učinio boljim iskustvom na Androidu 12 i novijim verzijama, Google automatski omogućava svim aplikacijama da uđu u režim podeljenog ekrana, bez obzira da li se veličina aplikacija može promeniti.

 

Android12L3.jpg

 

Da bi dodatno poboljšao iskustvo, Google će sada dozvoliti proizvođačima telefonskih uređaja da ponude bolje iskustvo u poštanskom sandučetu nudeći prilagođene boje ili tretmane poštanskih sandučića, prilagođavajući položaj umetnutog prozora, primenjujući prilagođene zaobljene uglove i još mnogo toga. Google je takođe predstavio nove smernice za dizajn materijala koje će pomoći da se korisnički interfejs aplikacije proširi na svim ekranima.

Google se stara da programeri prilagode svoje aplikacije kako bi ponudili bolje iskustvo na svim veličinama ekrana i kompanija je najavila nekoliko novih alata za programere, prenosi My Smart price. To uključuje adaptivne obrasce korisničkog interfejsa, korisnički interfejs koji reaguje, nove komponente za navigaciju, novi skup API-ja, klase veličine prozora koje pomažu u otkrivanju veličine prozora i na kraju novi API koji može biti svestan preklopa i šarki na sklopivom uređaju.

 

Android12L1.jpg

 

Na kraju, u Google Play prodavnici, Google će početi da ističe aplikacije koje su optimizovane za njihove uređaje. Biće novih provera za procenu kvaliteta svake aplikacije u odnosu na naše smernice za kvalitet aplikacija za veliki ekran.

Android 12L biće dostupan za uređaje početkom sledeće godine. Trenutno, Google sarađuje sa OEM partnerima na uvođenju ovih funkcija na svoje uređaje sa velikim ekranom. Pregled za programere 12L uskoro stiže na Lenovo P12 Pro. Za programere, slike i alati sistema Android 12L Android emulatora dostupni su preko najnovije verzije Android Studija. Javna beta verzija za Pixel uređaje biće dostupna kasnije 2022.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


G.SKILL dostiže novu ekstremnu brzinu na DDR5-6800 sa Trident Z5

Honor X30i i Honor X30 Max su upravo predstavljeni, evo svih specifikacija

10504
10505
10506
10507
10508
10509