Greška

Došlo je do greške.

Android 10 Q će imati tamnu temu, podršku za savitljive telefone i 5G

08.05.2019 12:40 | 0 Software/Web
Android 10 Q će imati tamnu temu, podršku za savitljive telefone i 5G


Tokom I/O konferencije za developere Google je objavio više detalja o svojoj narednoj verziji Android softvera. Operativni sistem se trenutno nalazi na više od 2,5 milijardi aktivnih uređaja. U pitanju je deseta verzija platforme, ali Google nije objavio finalni naziv, pa za sada koristimo naziv Android 10 Q.

Android Q će stići sa podrškom za savitljive formate, poboljšavajući ih i adaptirajući se različitim dimenzijama ekrana. Tu je funkcija Screen Continuity, koja omogućava da se nastavi radnja koja je prekinuta tokom rasklapanja telefona ili prelaska na drugi ekran. Novi Android će podržavati i 5G rešenja.

Google će ove godine preraditi i gestikulacije za navigaciju i ukloniće navigacioni bar. Ovoga puta ćemo imati full-screen gestikulacije, sa dodatnim prostorom za aplikacije.

Live Caption će biti nova funkcija, pokretana machine learning tehnologijom, a radi upravo ono što joj govori naziv - obeležava stvari uživo. Funkcija će raditi za bilo koji media sadržaj koji reprodukuje zvuk na operativnom sistemu (video, podkast, audio poruke).


Smart Reply je takođe funkcija koju pokreće machine learning, a bez prekida radi na svim apliakcijama za razmenu poruka u okviru Android Q, nudeći sugestije za odgovore i akcije.

Android Q će implementirati tamnu temu, a uključivaće se kada se aktivira ušteda baterije ili ručno preko podešavanja. Pored toga što sistemski interfejs menja u tamni mod, opcija omogućava i tamne teme za aplikacije koje podržavaju ovu opciju. Takođe, developeri će moći da implementiraju opcionu Force Dark funkciju, koja će omogućiti da Android automatski kreira tamnu verziju njihove aplikacije.Novi Android će imati i gotovo 50 novih karakteristika koje se fokusiraju na privatnost i sigurnost. Uz Project Mainline, neke interne komponente će se ažurirati u pozadini, preko Google Play i bez potrebe za restartovanjem ili potpunog sistemskog ažuriranja. Ovo će omogućiti brže ažuriranje, za sigurnost i privatnost.

Focus Mode stiže ove jeseni na Android Q ali i na Android 9 Pie uređaje. Ova opcija omogućava da se korisnik fokusira na obavljanje određenih radji na uređaju, a da ga pri tome ne prekidaju obaveštenja. Takođe će biti moguće vremensko limitiranje korišćenja određenih aplikacija, kao i druge kontrole koje roditelji mogu da podese na telefonima svoje dece.

android2_28.jpg


Nova Android Q beta je trenutno dostupna na 21 telefonu, 13 brendova, uključujući i sve Pixel uređaje.

Izvor: PhoneArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Google predstavio Pixel 3a i 3a XL telefone

Cooler Master objavio svoju prvu Bluetooth RGB gejming tastaturu

10504
10505
10506
10507
10508
10509