Greška

Došlo je do greške.

Android 14 će imati podršku za direktnu vezu sa satelitima

02.09.2022 18:57 | 0 Software/Web
Android 14 će imati podršku za direktnu vezu sa satelitima

Ranije je objavljeno da je funkcija satelitske komunikacije jedna od test mogućnosti na novim iPhone modelima i to  pre nego što Apple masovno krene u proizvodnju iPhone 14 serije telefona. Apple je završio hardverski deo testova ove funkcije, koja se uglavnom koristi za pružanje hitnih tekstualnih poruka ili glasovnih usluga. Postojanje ove opcije zavisiće od toga da li Apple može da postigne dogovor o poslovnom modelu sa telekom operaterima.

Trenutno, Google distribuira Android 13 verziju operativnog sistema, što znači da u isto vreme može da započne razvoj Android 14 verzije. Nedavno je Hiroši Lokhajmer, viši potpredsednik za platforme i ekosisteme u Google-u, rekao da kada je prvi Android telefon HTC G1 izašao 2008. godine, nije bilo lako naterati 3G + Wi-Fi da pravilno funkcionišu, a sada je posvećen tome da 3G + Wi-Fi rade. Telefon je neminovno povezan sa satelitom, a Google će takođe ugraditi ovu funkciju u sledeću verziji Androida (Android 14).

Hiroši Lokhajmer je rekao da će se iskustvo korišćenja telefona koji se može povezati sa satelitom razlikovati od povezivanja na LTE ili 5G mrežu. U ovoj fazi, funkcija satelitske komunikacije je uglavnom da nadoknadi nedostatke zemaljskog ćelijskog komunikacionog sistema, kao što je nemogućnost primanja signala mobilne mreže u nekim udaljenim oblastima. Kako prenosi Expreview, T-Mobile telekom operater planira da podrži SMS i MMS na funkciji satelitske komunikacije, pa čak i neke aplikacije za slanje tekstualnih poruka, ali treba još raditi sa partnerima kako bi obezbedio da se saobraćaj razmene poruka odvoji od drugog saobraćaja podataka.

Satelite_mobile_communication.jpg

Pre izvesnog vremena, MediaTek je prvi na svetu završio 5G NTN (nezemaljska mreža) laboratorijski test veze sa satelitskim mobilnim telefonom, omogućavajući pametnim telefonima da ostvare pristup Internetu putem satelitskih signala. Pored toga, predstojeća Huawei Mate 50 serija, takođe može podržati satelitsku komunikaciju preko Beidou sistema za pružanje hitnih SMS usluga.

Zanimljiva i nadasve korisna opcija za zabačene i nepristupačne krajeve u smislu zemaljske komunikacione infrastrukture ali i sa mogućom primenom u saobraćaju. Zamislite kako letite avionom i slobodno razmenjujete poruke... sada ćete takvu opciju da platite i to papreno!

Sve što znamo o 3 nova premijum Motorola telefona koja stižu sledeće nedelje

I Oppo izbacuje punjač iz pakovanja

10504
10505
10506
10507
10508
10509