Greška

Došlo je do greške.

Android 13 za televizore smanjuje potrošnju električne energije

18.04.2022 12:05 | 0 Software/Web
Android 13 za televizore smanjuje potrošnju električne energije

 

Tradicionalno, nove verzije Android operativnog sistema za pametne televizore pred korisnicima se pojavljuju mesec ili dva dana nakon oficijelne objave iste verzije operativnog sistema za mobilne telefone, pa će isti slučaj najverovatnije biti i sa Android 13 TV operativnim sistemom, kao i onim za pametne telefone.

Na primer, isto se desilo sa Android 12 operativnim sistemom koji se kao Android 12 TV pojavio pred korisnicima u roku od mesec dana nakon što je postao dostupna za Google Pixel mobilne telefone. U ovom trenutku Android 12 je operativni sistem koji koriste svi novi uređaji, a Androida 13 još uvek nema na vidiku.

Međutim, već su se pojavile neke od interesantnijih karakteristika Android 13 TV operativnog sistema, od kojih su dve najbitnije poboljšane sposobnosti moda za sliku u slici, kao i umanjena potrošnja električne energije u standby režimu rada.

U ovom trenutku, Android TV operativni sistem već poseduje funkcionalnost za prikazivanje slike unutar slike, dok je odnos stranica ekrana manje slike 1.777778:1, što se pokazalo kao veoma dobro za prikazivanje sadržaja koji u standardnom 16:9 rasponu ekrana. Ali, developeri mogu i da promene odnos stranica ekrana slike u slici na ispod 1:2.39 ili iznad 2.39:1 ukoliko je to neophodno.

 

androidtv13.jpgSada, prema informacijama do kojih je došao Mišal Raman (Mishaal Rahman), novinar magazina Esper, kompanija Google planira da dodatno unapredi ovu funkcionalnost u Android 13 TV operativnom sistemu kako bi developerima omogućila lakše kreiranje slike u slici koja može biti i veća i manja od trenutnih vrednosti.

Uz to, pojavili su se navodi i o novoj funkcionalnosti pod pod nazivom setPreferDockBigOverlays koja bi korisnicima dozvoljavala da sliku u slici postave na drugu lokaciju, bližu njihovoj glavnoj aktivnosti na televizoru, čime bi mogli da lakše obrate pažnju na oba sadržaja koja prate.

Takođe, Android 13 TV će korisnicima doneti i novi “low power standby mode” koji će isključivati “wakelock” i sprečavati aplikacije da pristupaju internetu kada je televizor isključen. Dodatna dobra strana ovoga jeste što će televizor koristiti manji protok podataka kada je isključen i manje opterećivati kućnu internet mrežu.

Ukoliko se kompanija Google bude pridržavala njihovog standardnog rasporeda objavljivanja operativnih sistema, Android 13 TV trebalo bi da se pojavi pred korisnicima tokom novembra meseca tekuće godine, a na proizvođačima televizora je da ovaj novi operativni sistem implementiraju u svoje modele.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Dostupni oficijelni reparirani primerci Samsung Galaxy S21 serije

Google Little Magic – novi koncept za notifikacije

10504
10505
10506
10507
10508
10509