Greška

Došlo je do greške.

AMD se vraća na tržište super kompjutera

05.11.2018 09:10 | 0 Hardver
AMD se vraća na tržište super kompjutera


AMD je objavio povratak na tržište super kompjutera, u saradnji sa poznatom kompanijom Cray. Cray će za potrebe Naučno-istraživačkog centra Lawrence Berkeley National Laboratory kreirati moćni super kompjuter, nazvan "Perlmutter", zasnovan na AMD EPYC procesorima nove generacije.

Perlmutter će biti kreiran na bazi Cray CS500 linije super kompjuterskih klastera i biće tri puta moćniji u odnosu na postojeću instalaciju u čuvenoj laboratoriji, koju finasira SAD.

Perlmutter će koristiti više od 7000 naučnika, za više od 600 projekata godišnje, razvijajući nove i usavršavajući postojeće izvore održive energije. Analiza masivnih skupova podataka, otkrivanje novih materijala i mnogi drugi eksperimentalni radovi su samo neki od zadataka koje će ovaj moćni superkompjuter obrađivati.


Ne propustite test: AMD FrontRipper profesionalna radna stanica


Perlmutter, koji je dobio ime po nobelovcu, Saulu Perlmutteru, će početi da radi 2020. godine i koštaće 146 miliona američkih dolara.

Povodom povratka AMD-a u svet superkompjutera, Forrest Norrod, AMD-ov generalni menadžer serverske divizije je istakao:

"Izuzetno smo ponosni na partnerstvo sa korporacijom Cray na izradi Perlmutter superkompjutera. Ovo je izuzetno važan događaj, kako za AMD, tako i za kompletnu industriju, gde kroz saradnju, zajedno pomeramo granice performansi hardvera i softvera u cilju novih naučno-istraživačkih proboja".

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Galaxy Note9 i iPhone XR na testu brzine (video)

World of Warcraft Classic stiže 2019. godine

10203
10205
10206
10207
10208
10209