Greška

Došlo je do greške.

AMD priprema novi APU sa Zen3 + jezgrima i RDNA 2 grafikom

10.05.2021 16:29 | 0 Hardver
AMD priprema novi APU sa Zen3 + jezgrima i RDNA 2 grafikom
 
Nakon što je prethodnih dana munjevito prostrujala informacija o tome kako je AMD ipak otkazao izlazak 6nm Zen 3+ verzija Ryzen 6000 Warhol centralnih procesora u desktop verziji, sledi nova vest o tome da će kupcima biti ponuđena značajno unapređena verzija APU procesora koji će koristiti 6nm tehnologiju izrade procesorskih jezgara.
 
APU na bazi Zen 3+ mikroarhitekture će poneti kodno ime Rembrandt, zameniće postojeću Cezanne seriju, lansiranu početkom ove godine. Svakako najvažnija novost, pored naprednijih procesorskih jezgara je i implementacija boljeg integrisanog grafičkog jezgra na bazi RDNA 2 arhitekture, umesto već vremešnog Vega iGPU-a. Poboljšani grafički procesor će imati čak 12 računskih jedinica sa 768 “stream” procesora.
 
Već dugo vremena svi očekujemo kada će konačno naprednije i brže grafičko jezgro stići na novu generaciju AMD Ryzen APU procesora, pa je verovatno i pritisak Intel konkurencije u vidu Iris Xe jezgra, ubrzao odluku AMD-a da u novu generaciju APU procesora, konačno implementira RDNA 2 mikro-arhitekturu.
 
 

Pogledajte još: Naredne godine bi mogli stići AMD Zen 3+ APU-i sa DDR5 podrškom

 
U isto vreme stiže i informacija da će sledeća generacija klasičnih desktop Ryzen modela serije 7000 na bazi Zen 4, pod kodnim nazivom Raphael, imati takođe RDNA 2 iGPU.
 
Inače, pomenuti 6nm Rembrandt APU će se prevashodno naći u laptop računarima, mada postoji šansa da izađe i u verziji za desktop računare. Postojeća nestašica klasičnih grafičkih karti je uticala na trenutni porast interesovanja korisnika za APU modelima procesora. Inače, pomenuti Rembrandt APU u desktop verziji bi mogao da bude prvi APU procesor za AM5 matične ploče, ali i dalje postoji verovatnoća da će se praviti u AM4 pakovanju.
 
Izvor: TweakTown
 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije
 

GeForce RTX 3000 2.0 – stop za ETH majning

Uživajte u gledanju bez granica uz Huawei ekran od 23,8 inča

10203
10205
10206
10207
10208
10209