Greška

Došlo je do greške.

AMD predstavlja mobilne Radeon Navi verzije – RX 5300M i RX 5500M

23.11.2019 21:00 | 0 Mobile
AMD predstavlja mobilne Radeon Navi verzije – RX 5300M i RX 5500M

AMD je predstavio Navi GPU seriju pre pola godine prevashodno za PC desktop platformu. Zahvaljujući unapređenoj arhitekturi ali i korišćenju savremenijeg procesa izrade u 7nm, Navi modeli su postali konkurentniji u smislu performansi, visine radne frekvencije i potrošnje energije. Ipak, trebalo je da prođe pola godine dok se proizvodnja ne uhoda i postane dovoljno zrela da bismo videli i jeftinije derivate.

Uskoro se očekuje izlazak  Radeon RX 5500 model na bazi Navi 14 GPU procesora, ali što je jednako zanimljivo stižu i Navi modeli za mobilnu PC laptop platformu – Radeon RX 5500M i RX 5300M koji će biti prisutni u jeftinijem i srednje skupom segmentu mobilnih računara. Špekuliše se i da će najjača Navi Radeon RX 5700 verzija, takođe dobiti mobilnu verziju.

Performanse grafičkih čipova za mobilnu platformu su u velikoj meri ograničeni prosečnom potrošnjom energije i emitovanom količinom toplote. Mobilne GPU verzije moraju imati bolji odnos potrošnje i isporučenih performansi od sličnih desktop modela. Postojeći TSMC 7nm proces izrade ne može u potpunosti da ispuni ove uslove kada je u pitanju prebacivanje Radeon RX 5700 u odgovarajuću mobilnu verziju.

 

Pogledajte još: Pojavile se prve informacije o performansama Radeon RX 5500 grafičke karte

U poređenju sa prethodnom generacijom je definitivno napravljen pomak na bolje ali AMD i dalje zaostaje za konkurentskim modelima. AMD je najavio izlazak najjače verzije Navi izdanja u mobilnom pakovanju, pa ostaje da vidimo da li će to biti čip istih karakteristika kao i desktop verzija, a nadamo se da će AMD konačno ući u borbu za tron i na tržištu laptop rešenja visokih performansi gde su do sada gospodarili isključivo mobilna Nvidia GeForce rešenja.

Izvor: Expreview

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Huawei otvorio AI laboratoriju u Singapuru

Procureli renderi Galaxy S11e

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109