Greška

Došlo je do greške.

AMD pokreće najmoćniji švedski nacionalni superkompjuter

05.03.2021 18:00 | 0 Hardver
AMD pokreće najmoćniji švedski nacionalni superkompjuter


Saopštenje za javnost

AMD najavljuje novo partnerstvo sa Hewlett Packard Enterprise (HPE) i Kraljevskim tehnološkim institutom (KTH) u Švedskoj za isporuku novog superračunara nazvanog „Dardel“. Pokretan superkompjuterom HPE Cray EX, Dardel sadrži AMD EPYC procesore i AMD Instinct GPU akceleratore, koji isporučuju računske performanse od 13,5 PFlops pružajući veličanstveni podsticaj računarstvu i inženjerskim istraživanjima u Švedskoj.

Novi superkompjuter je dobio ime u čast švedske autorke Thore Dardel i njenog supruga, slikara Nilsa Dardela. Biće smešten u Stokholmskom centru za računarstvo visokih performansi (PDC) i zameniće švedsku nacionalnu infrastrukturu za trenutni vodeći sistem računarstva u PDC-u. PDC blisko sarađuje sa programerima vodećih HPC istraživačkih aplikacija u velikim izazovnim oblastima - poput računske dinamike fluida, biofizike i kvantne hemije - kako bi osigurao da njihove aplikacije budu prilagođene da u potpunosti iskoriste povećanu računarsku snagu novog sistema.

Profesor Hans Karlsson, direktor Švedske nacionalne infrastrukture za računarstvo (SNIC) rekao je: „U novije vreme primetili smo dramatičan porast u meri u kojoj istraživači treba da koriste akceleratore (uglavnom u obliku GPU-a). Uskoro ćemo moći da udovoljimo toj potražnji preko akcelerisane particije u Dardelu. Dardel će značajno povećati švedski kapacitet za istraživanje koje zahteva pristup velikim računskim resursima “.

amd2_189.jpg


Peter Ungaro, viši potpredsednik i generalni direktor, HPC i Mission Critical Solutions u HPE rekao je: „Računarske tehnologije visokih performansi (HPC) široko se koriste u istraživanju i razvoju za unapređenje tehnologija koje ulaze u proizvode i usluge koje svakodnevno koristimo. Decenijama je PDC Centar za računarstvo visokih performansi na Kraljevskom tehnološkom institutu KTH osnažio zajednicu istraživača da naprave napredak u čitavom nizu industrija koje koriste HPC. Čast nam je što nas je izabrao Kraljevski tehnološki institut KTH za isporuku najnovijeg HPE Cray EX superračunara sa AMD tehnologijama sledeće generacije i pružanje još većeg nivoa performansi za poboljšanje i proširivanje njihovih istraživanja i pokretanje inovacija za švedske industrijske kompanije.”

Roger Benson, viši direktor za komercijalne partnere. u EMEA, kompanije AMD rekao je: „Oduševljeni smo što radimo sa HPE i KTH na ovom naprednom projektu superračunara. Kombinacija vrhunskih AMD EPYC procesora i AMD Instinct akceleratora omogućiće naučnicima i istraživačkim institucijama da zadovolje i premaše rastuću računsku potražnju današnjih HPC radnih opterećenja dok unapređuju svoja istraživanja. “

Dardel sistem biće instaliran u dve faze. HPE će isporučiti prvu fazu sistema koja se sastoji od CPU particije i sistema za skladištenje podataka pre leta ove godine. Ova početna faza računara će korisnicima SNIC-a pružiti oko 65.000 CPU jezgara za obavljanje njihovih istraživačkih proračuna. Druga faza Dardela, koja se sastoji od GPU particije, biće isporučena kasnije ove godine na jesen. Istraživači će početi da koriste prvu fazu Dardela od jula ove godine, a drugu fazu od januara sledeće godine.

amd3_51.jpg
 

Od svog osnivanja 1827. godine, KTH Kraljevski tehnološki institut u Stokholmu izrastao je u jedan od vodećih evropskih tehničkih i inženjerskih univerziteta, kao i ključni centar intelektualnih talenata i inovacija. To je najveća švedska institucija za tehničko istraživanje i učenje i dom za studente, istraživače i fakultete iz celog sveta posvećenih unapređivanju znanja.
 
KTH sarađuje sa industrijom i društvom u potrazi za održivim rešenjima nekih od najvećih izazova čovečanstva: klimatskih promena, budućeg snabdevanja energijom, urbanizacije i kvaliteta života brzorastuće starije populacije. Njima se obraćamo sa vodećim svetskim istraživanjima i obrazovanjem sa velikim uticajem u prirodnim naukama i svim granama tehnike, kao i u arhitekturi, industrijskom menadžmentu, urbanističkom planiranju, istoriji i filozofiji. Gotovo dve trećine prometa od 4 milijarde kruna odnosi se na istraživanje.

Izvor: AMD

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Huawei ekosistem beleži dvostruko veću distribucija aplikacija na Huawei AppGallery

Apple za narednu godinu sprema 10.9-inčni OLED iPad Pro i OLED Macbook Pro?

10203
10205
10206
10207
10208
10209