Greška

Došlo je do greške.

AMD pokreće ekspanziju Northern Data-e na tržištu AI usluga za mala i srednja preduzeća

06.09.2021 17:08 | 0 Biznis IT
AMD pokreće ekspanziju Northern Data-e na tržištu AI usluga za mala i srednja preduzeća


Saopštenje za javnost

Evropski dobavljač tehnologije Northern Data suprotstavljen je američkim kompanijama na tržištu datacentara visokih performansi. U novoj studiji slučaja, kompanija se udružila s GIGABYTE-om i AMD-om kako bi povećala pristupačnost HPC cloud usluga u mašinskom učenju (ML) i veštačkoj inteligenciji (AI), široj publici malih i srednjih preduzeća (MSP) širom Evrope, dok pomažu u smanjenju njihovog emitovana ugljenika.

Povećanje pristupa AI i ML

HPC sistemi su i dalje veoma skupi, a prostorom dominiraju brzo rastući američki operateri. Kao rezultat ovih ekonomskih faktora, mnogim malim i srednjim preduzećima širom Evrope onemogućen je ulazak na teren i nedostaju im konkurentske prednosti u odnosu na veće igrače. Northern Data je prepoznao problem i postavio je za cilj da ponudi HPC cloud usluge poput AI i ML daleko široj publici.

Kombinacija AMD EPYC procesora i AMD Instinct akceleratora pružila je izvrsnu skalabilnost po nižoj ceni, tako da je Northern Data mogao ponuditi pristupačne HPC aplikacije na tržištu za manje korisnike. Na primer, Northern Data je uspeo smanjiti troškove treniranja sistema pomoću AMD-a. Kompletan ciklus treniranja neuralne mreže mogao bi biti mnogo isplativiji nego pre: koštao bi 1.987 eura (2.339 dolara) za izvođenje jednog eksperimenta s velikim pružateljem usluga u oblaku, dok bi s AMD-om to mogli učiniti za 1.100 eura (1.295 dolara) - gotovo upola cene.

Kompanije poput onih na prostoru društvenih medija sve se više oslanjaju na AI i ML. S obzirom da sposobnosti, poput Obrade prirodnog jezika (NLP), postaju sve skuplje, Northern Data bi početnicima u AI mogao dati priliku da budu konkurentni većim igračima, koji imaju milione da potroše na treniranje neuralne mreže.

amd2_213.jpg


Niskougljenični otisak, potpuno nove industrije


Pored pristupačnosti, AMD-ova niža potrošnja energije podržava skalabilnost malih i srednjih preduzeća, dok doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska.

"Uspeli smo smanjiti potrošnju energije za 30 do 40 posto za uporedivo radno opterećenje u odnosu na druge cloud platforme", rekao je Michel Boutouil, generalni direktor Northern Data Software GmbH. Energetska efikasnost AMD procesora više je nego udvostručila količinu posla po vatu sa osam grafičkih procesora u odnosu na jedan, budući da se osam grafičkih procesora može instalirati na jedan server sa EPYC procesorom bez gubitka propusnosti.

Sposobnost Northern Data-e da implementira neverovatno brze datacentre i da se brzo proširi za pokretanje velikih GPU klastera znači da može ući u nove industrije poput zdravstva, biotehnologije i farmacije, koje imaju koristi od lokalnih usluga u skladu sa zakonima GPDPR-a.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Intel Z690 matične ploče bi mogle podržavati DDR4 i DDR5 memoriju

AMD je počeo sa masovnom proizvodnjom Ryzen 6000 Rembrandt APU-a za 2022. godinu

10604
10605
10606
10607
10608
10609