Greška

Došlo je do greške.

AMD koristi PCI drajvere za manipulaciju Ryzen funkcijama

19.05.2021 15:45 | 0 Hardver
AMD koristi PCI drajvere za manipulaciju Ryzen funkcijama

 

Alex Ionescu je na svom Twitter nalogu izneo tvrdnju o neuobičajenom ponašanju AMD-ovog PnP PCI drajvera na sistemima koji koriste Ryzen centralne procesore. To se pre svega odnosi na podešavanje performansi na koje se ne gleda blagonaklono u ovom slučaju.

Naime, kako je Ionescu utvrdio AMD PCI drajver za Windows 10 OS proverava aktivnost i prisustvo 19 procesora (.EXE fajlova) koji su zapravo određene igre. Ukoliko drajver detektuje izvršenje jedne od aplikacija, isključiće određene funkcije preko MSR registra centralnog procesora. Pretpostavka je da to drajver čini kako bi izbegao probleme sa stabilnošću u radu.

 

Pogledajte još: AMD priprema novi APU sa Zen3 + jezgrima i RDNA 2 grafikom

U ovom primeru je prema Ionescu, problematičan AMD-ov pristup problemu jer dotična funkcija drajvera koji deluje u tom pravcu nigde nije dokumetnovana. Još veći je problem što dotični drajver ima zvaničnu Microsoft WHQL sertifikaciju i zato što obavlja kompletno drugačiju ulogu od one za koju je predviđen i pri tome dobio sertifikat. Praktično, obavljanje tih dodatnih radnji u vidu pozadinskih procesa je za svaku kritiku.

Dodatni problem koji zabrinjava se tiče bezbednosti jer je dotični korisnik uspeo preko input/output control drajvera da pomoću samo jedne linije koda korišćenjem PowerShell-a, sruši kompletan sistem.

AMD još uvek nije komentarisao ovaj problem.

Izvor: ComputerBase

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Oppo Reno6 serija zvanično potvrđena za 27. maj

Građani uz pomoć Telenora reciklirali 40.000 telefona za samo mesec i po dana

10203
10205
10206
10207
10208
10209